Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji (CROSBI ID 157673)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Režek Jambrak, Anet ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija ; Batur, Verica ; Muža, Mislav Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 59 (2009), 4; 267-281

Podaci o odgovornosti

Režek Jambrak, Anet ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija ; Batur, Verica ; Muža, Mislav

hrvatski

Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji

Konzerviranje hrane termičkom sterilizacijom još uvijek je najčešći oblik konzerviranja. Međutim, osim poželjnog učinka na mikroorganizme, povišena temperatura istovremeno izaziva značajne promjene na nutritivnim i organoleptičkim značajkama hrane. Gubitak kvalitete proizvoda može biti povezan s deformacijom strukture i teksture, modifikacijom makromolekula i stvaranjem novih tvari iz reakcija kataliziranih toplinom. Ultrazvuk je pritom jedna od novih metoda koja može uvelike pomoći različitim procesima u prehrambenoj industriji. Nove primjene ultrazvuka visoke snage (HPU) uključuju uništavanje mikroorganizama, pomoć kod membranskih procesa, poboljšavanje teksture mliječnih proizvoda, poboljšavanje funkcionalnih i tehnoloških značajki proteina itd. Ultrazvuk se već uspješno primjenjuje u postupcima emulgiranja i homogenizacije mlijeka, ali je pritom nužno voditi računa o mogućim negativnim promjenama, kao što su oksidacija masti, uništavanje enzima te denaturacija proteina. Pravilna primjena ultrazvuka zahtijeva primjenu odgovarajuće snage, amplitude zvučnog vala i frekvencije ultrazvuka, ali i optimalno vrijeme tretiranja kod nižih temperatura kako bi se izbjegle nepoželjne promjene tretiranog materijala.

ultrazvuk visoke snage (HPU); mljekarska industrija; kavitacija; oksidacija; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Advantages and disadvantages of high power ultrasound application in the dairy industry

nije evidentirano

power ultrasound (HPU); dairy industry; cavitation; oxidation; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (4)

2009.

267-281

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice
Indeksiranost