Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Postati kršćaninom kao proces. Uvodno izlaganje održano na Sveučilištu u Zadru, na početku znanstvenoga skupa Pag u praskozorje hrvatskoga kršćanstva (Zadar - Pag, 26.28.9.2008.) (CROSBI ID 157541)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Belaj, Vitomir Postati kršćaninom kao proces. Uvodno izlaganje održano na Sveučilištu u Zadru, na početku znanstvenoga skupa Pag u praskozorje hrvatskoga kršćanstva (Zadar - Pag, 26.28.9.2008.) // Studia ethnologica Croatica, 21 (2009), 9-25

Podaci o odgovornosti

Belaj, Vitomir

hrvatski

Postati kršćaninom kao proces. Uvodno izlaganje održano na Sveučilištu u Zadru, na početku znanstvenoga skupa Pag u praskozorje hrvatskoga kršćanstva (Zadar - Pag, 26.28.9.2008.)

Pokrštavanje se tumači kao višestoljetni proces, a ne kao jednokratni obredni čin. Da bi se razumio taj proces, treba poznavati sustav poganskoga vjerovanja koje je kršćanstvo namjeravalo potisnuti. Polazeći od najnovijih otkrića (od 1996. dalje, Pleterski i Belaj), prikazuje se dolazak poganskih Slavena, unošenje vlastitih bogova i mitskih kazivanja u novozaposjednuti prostor i njegovo posvećivanje. Prostor se posvećivao smještanjem glavnih božanstava na tri točke u točno određenim suodnosima, oponašajući time mitsku dramu o ustrojstvu svijeta (mit se upisao u krajolik). Nakon pokrštavanja grade se na poganskim svetim točkama crkve koje se i dalje usmjeravaju na poganske objekte, održavajući kontinuitet svete poganske prostorne strukture.

kristijanizacija; Slaveni; osvajanje teritorija

nije evidentirano

engleski

Becoming Christian as a Process. Introductory Notes to the Scientific Conference Pag at the Dawn of Croatian Christianity Held at the University of Zadar (Zadar - Pag, 26.28.9.2008.)

nije evidentirano

Christianization; Slavs; conquering territory

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

2009.

9-25

objavljeno

1330-3627

Povezanost rada

Etnologija i antropologija