Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 438220

Anaerobni putevi kod spužava (Porifera): Strombin dehidrogenaza (opin dehidrogenaza) iz spužve Suberites domuncula


Pleše, Bruna; Grebenjuk, VA; Brandt, D.; Schröder, HC; Müller, WEG
Anaerobni putevi kod spužava (Porifera): Strombin dehidrogenaza (opin dehidrogenaza) iz spužve Suberites domuncula // Zbornik sažetaka znanstvenog simpozija 50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj / Zahradka, K. ; Plohl, M. ; Ambriović-Ristov, A. (ur.).
Zagreb: Institut Ruđer Bošković, 2008. str. 1-1 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Anaerobni putevi kod spužava (Porifera): Strombin dehidrogenaza (opin dehidrogenaza) iz spužve Suberites domuncula
(Anaerobic pathways in the Porifera: Strombine dehydrogenase, an opine dehydrogenase, from the sponge Suberites domuncula.)

Autori
Pleše, Bruna ; Grebenjuk, VA ; Brandt, D. ; Schröder, HC ; Müller, WEG

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka znanstvenog simpozija 50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj / Zahradka, K. ; Plohl, M. ; Ambriović-Ristov, A. - Zagreb : Institut Ruđer Bošković, 2008, 1-1

ISBN
978-953-6690-78-7

Skup
50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20-21.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Anaerobni putovi ; opin dehidrogenaze ; Suberites domuncula
(Anaerobic metabolism ; opine dehydrogenase ; Suberites domuncula)

Sažetak
Ovim istraživanjem obuhvaćena je identifikacija, analiza i karakterizacija StDH iz spužve S. domuncula na nivou gena i proteina. StDH gen je opisan po prvi put u Eukariota. Štoviše, identificirane su dvije alelne varijante kao homozigoti ili heterozigoti. Filogenetska analiza, potkrijepljena s enzimatskim studijama, ukazuje da STDH iz S. domuncula nije srodan s opin dehidrogenazama nađenim i opisanim kod drugih morskih beskralješnjaka. Nadalje, S. domunucla StDH ima dimernu strukturu (~75 kDa) za razliku od ostalih OpDH koji su monomeri. Rezultati ove studije ukazuju da StDH pripada OCD/mu-kristalin proteinskoj obitelji. Imunohistološka analiza pokazala je ekspresiju proteina oko bakteriocita (u kojima su inkapsulirane bakterije u spužvi) indicirajući da pod aerobnim uvjetima bakterije mogu metabolizirati strombin. Uzimajući u obzir filogenetsku rasprostranjenost opinskih puteva u različitim živim sustavima kao što su morski beskralješnjaci i bakterije, te analizu genetičkih varijacija (utvrđen polimorfizam) može se zaključiti da ako je došlo do HGT-a to je bio generalni fenomen koji se dogodio rano u evoluciji Animalia.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Bruna Pleše, (315612)