Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Upravljanje kvalitetom u projektima koji se odnose na uštedu energije i toplinsku zaštitu u zgradama (CROSBI ID 764847)

Druge vrste radova | ostalo

Bošnjak, Ljiljana Upravljanje kvalitetom u projektima koji se odnose na uštedu energije i toplinsku zaštitu u zgradama // Centar za poslijediplomske studije ; Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij Ekoinženjerstvo. 2009.

Podaci o odgovornosti

Bošnjak, Ljiljana

hrvatski

Upravljanje kvalitetom u projektima koji se odnose na uštedu energije i toplinsku zaštitu u zgradama

Upravljanje kvalitetom je znanost koja je usko vezana za razvoj tehnologije i društva. Porast značaja kvalitete je civilizacijski odgovor na posljedice industrijskog razvoja. Građevinska proizvodnja se znatno razlikuje od industrijske. Postupci kontrole kvalitete koji se primjenjuju u građevinskim projektima još uvijek nisu na razini koja je postignuta u industrijskoj proizvodnji. Jedan od razloga uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u građevinska poduzeća je opredjeljenje uprave poduzeća za zadovoljenje zahtjeva investitora i drugih zainteresiranih strana. Cilj sustava upravljanja kvalitetom je postizanje opće razine kvalitete tvrtke i njezinih procesa, pouzdano generiranje vrhunskih proizvoda i usluga, te zaštita kupca i korisnika. Svrha upravljanja kvalitetom projekta je da se njime na adekvatan način zadovolji specifikacija projekta, tj. svi zahtjevi navedeni u planu projekta. Ugradnja principa upravljanja kvalitetom u projekte odnosi se na kvalitetu projektnog procesa i proizvoda procesa, tj. dobivenog rezultata. Cilj rada je doprinijeti razvoju dokumentiranog sustava kvalitete u svim fazama realizacije građevinskih projekata koji se odnose na uštedu energije i toplinsku zaštitu. Ciljevi pri projektiranju, izvođenju i korištenju građevina su postizanje bitnih zahtjeva za građevinu, u koje spada i zahtjev „ušteda energije i toplinska zaštita“. Energetski i ekološki održivo graditeljstvo teži: smanjiti gubitke topline iz zgrade poboljšanjem toplinske zaštite vanjskih elemenata i povoljnim odnosom oplošja i volumena zgrade ; povećati toplinske dobitke u zgradi povoljnom orijentacijom zgrade i korištenjem Sunčeve energije ; koristiti obnovljive izvore energije u zgradama (biomasa, sunce, vjetar i dr.) ; povećati energetsku efikasnost termoenergetskih sustava. Projektantske i građevinske tvrtke moraju uložiti povećane napore za ostvarivanje ovih ciljeva koji su zadani zakonskom regulativom. Sustav upravljanja kvalitetom u projektu uštede energije i toplinske zaštite treba udovoljiti važećoj zakonskoj regulativi. Sustav se sastoji od jasno definiranih procesa, odgovornosti, nadzora i kontrole. Sustav treba biti dokumentiran, kontroliran, te neprekidno poboljšavan. Uvođenje sustava osiguranja i kontrole kvalitete je opsežan i kompleksan posao i samo koordiniranim radom svih sudionika mogu se postići zadovoljavajući rezultati.

Kvaliteta; osiguranje kvalitete; upravljanje kvalitetom; građevinski projekt; ušteda energije

Mentor: Dunja Mikulić

engleski

Quality management in projects regarding energy saving and thermal protection in buildings

nije evidentirano

quality; quality assurance; quality management; civil engineering project; energy saving

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Centar za poslijediplomske studije ; Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij Ekoinženjerstvo

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanosti