Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa (CROSBI ID 356381)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Abramović, Adrijana
Kozačinski, Lidija
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa
Svrha rada bila je praćenje promjena u populaciji L. monocytogenes u usitnjenom svinjskom mesu pohranjenom u hladnjaku pri temperaturi od 8 °C te usporedba selektivnosti podloga ALOA, RAPID'L.mono i PALCAM pri izolaciji. Usitnjeno svinjsko meso je inokulirano bakterijom L. monocytogenes (5 log10 CFU/g). Broj L. monocytogenes u usitnjenom mesu određivan je 1., 3., 6. i 8. dana pohrane u hladnjaku. Korištena je standardna metoda HRN ISO 11290-2, uz modifikaciju primjene podloga PALCAM, ALOA i RAPID'L.mono. Ploče su inkubirane 24-48 sati na 30 i 37 °C. Pretragom mesa prije inokulacije nije utvrđena prisutnost L. monocytogenes ni drugih bakterija roda Listeria. Broj L. monocytogenes se tijekom promatranog razdoblja od 8 dana neznatno mijenjao, što je utvrđeno na sve tri primijenjene hranjive podloge na 37 °C. Na 30 °C, broj L. monocytogenes na PALCAM i RAPID’L.mono mijenjao se na sličan način kao i na sve tri podloge pri inkubaciji na 37 °C. Na ALOA podlozi zabilježen je značajnije veći porast broja kolonija 1., 3. i 6. dana, čak i do 10 puta. Osmog dana broj L. monocytogenes bio je približno jednak na svim podlogama. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da L. monocytogenes preživljava u usitnjenom svinjskom mesu pri 8 °C kroz 8 dana te da se pri toj temperaturi ne razmnožava značajno. Na utvrđeni broj L. monocytogenes na PALCAM i RAPID’L.mono agaru ne utječe temperatura inkubacije, dok kod ALOA agara temperatura od 30 °C uvjetuje znatna odstupanja pa je nužno koristiti standardnu temperaturu od 37 °C.
L. monocytogenes; ALOA; RAPID'L.mono; PALCAM; usitnjeno svinjsko meso
nije evidentirano
engleski
Selectivity of culture media at isolation of Listeria monocytogenes from minced meat
nije evidentirano
L. monocytogenes; ALOA; RAPID'L.mono; PALCAM; minced pork meat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
14.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb