Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 437717

Procjena pouzdanosti klasičnog i visokointegriranog rasklopnog postrojenja 110 kV HE Varaždin


Nikolovski, Srete; Marić, Predrag; Baus, Zoran
Procjena pouzdanosti klasičnog i visokointegriranog rasklopnog postrojenja 110 kV HE Varaždin // Elektroenergetika - časopis za proizvodnju, prijenos, distribuciju i korištenje električne energije, 4 (2007), 31-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Procjena pouzdanosti klasičnog i visokointegriranog rasklopnog postrojenja 110 kV HE Varaždin
(Assesment of reliability indicators for classical and high integrated 110 kVsubstation in HE Varaždin)

Autori
Nikolovski, Srete ; Marić, Predrag ; Baus, Zoran

Izvornik
Elektroenergetika - časopis za proizvodnju, prijenos, distribuciju i korištenje električne energije (1334-8590) 4 (2007); 31-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Pokazatelji pouzdanosti; rasklopno postrojenje; Markovljev model; tokovi snaga; DigSILENT
(Reliability indices; transformer substation; Markov model; power flow; DIgSILENT software)

Sažetak
U radu je prikazana analiza pouzdanosti 110 kV postrojenja u H-shemi i to klasičnog postrojenja na otvorenom i HIS (Highly Integrated Switchgear) visoko integriranog SF6 plinom izoliranog postrojenja. Uspoređeni su pokazatelji pouzdanosti oba postrojenja i nedvojbeno ukazali na visoku raspoloživosti HIS postrojenja. Za ulazne podatke se koristiti godišnje izvješće HEP OPS d.d. i Statistika pogonskih događaja. Za ulazne podatke HIS postrojenja se koristila inozemna literatura jer u svijetu postoji veliki broj GIS i HIS postrojenja, za razliku od Hrvatske gdje ne postoji niti jedno (postoji jedno u BIH - Peć Mlini), te relevantna statistička baza nije dostatna. U analizi pouzdanosti se koristi Markovljev matematički model primarnih elemenata postrojenja i to sabirnica, transformatora, prekidača, rastavljača, kabelskih spojeva, SMT i NMT. Opterećenje na izlazu iz postrojenja se modelira godišnjom krivuljom trajanja od 8760 h i to kako radnih tako i jalovih satnih snaga opterećenja. Računaju se tokovi snaga kroz primarne elemente postrojenja i obuhvaćaju koincidencije drugog reda s naponskim i strujnim ograničenjima po granama postrojenja. Za primjer je uzet proračun pouzdanosti korištenjem DIgSILENT alata za 110 kV-nu „H“ shemu postrojenja HE Varaždin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ElektrotehnikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
165-1651481-1482 - Kvaliteta i pouzdanost pogona EES Hrvatske na regionalnom tržištu el. energije (Srete Nikolovski, )

Ustanove
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek