Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 437475

Povijesni razvoj konja


Budimir Kristina; Klir Željka; Baban Mirjana; Sakač Maja
Povijesni razvoj konja // 1. Međunarodni simpozij o konjičkoj industriji i 3. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini, Slavonski Brod, 12. prosinca 2009. godine / Čačić, Mato (ur.).
Slavonski Brod: Hrvatski centar za konjogojstvo - Državna ergela Lipik, Hrvatski savez udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja, 2009. str. 138-141 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Povijesni razvoj konja
(Historical development of horses)

Autori
Budimir Kristina ; Klir Željka ; Baban Mirjana ; Sakač Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
1. Međunarodni simpozij o konjičkoj industriji i 3. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini, Slavonski Brod, 12. prosinca 2009. godine / Čačić, Mato - Slavonski Brod : Hrvatski centar za konjogojstvo - Državna ergela Lipik, Hrvatski savez udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja, 2009, 138-141

Skup
1. Međunarodni simpozij o konjičkoj industriji i 3. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini

Mjesto i datum
Slavonski Brod, Hrvatska, 12.12.2009.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Konji; pripitomljavanje; povijesni razvoj
(Horses; domestication; historical development)

Sažetak
Pripitomljavanje konja započinje s razvojem ljudskog društva. Prvi crteži tijela konja pojavili su se prije nego što je razvijeno pisano slovo. Od najranijih vremena umjetnici stvaraju slike konja i to se zadržalo sve do današnjih vremena. Prve dokaze razvoja ljudske kulture nalaze se na zidovima pećina u obliku crteža konja, a kako je ljudsko društvo napredovalo, shvatilo se da konji mogu poslužiti i u drugim djelatnostima. U početku su to bile poljoprivreda i ratovanje, međutim to se promijenilo. Danas se konj kao plemenita životinja uzgaja zbog konjičkih natjecanja, hipoterapije, rekreacije, farmaceutske industrije i mnogih drugih djelatnosti. Konj je udomaćen znatno kasnije od drugih životinja, a razlog tomu je što on čovjeku nije služio kao izvor hrane, već mu je svojom snagom pomagao u poljodjelstvu i transportu. Udomaćivanje je počelo na području Bliskog Istoka i Istočne Europe. Pretpostavlja se da su seobe stepskih naroda s istoka imale veliki utjecaj, jer su oni sa sobom donosili svoje običaje vezane za konje. Na području Sjeverne Amerike nije bilo populacija konja sve do 1492. godine. Tada su se konji vratili na područje u kojem je počeo njihov evolucijski razvoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek