Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 437417

Različite vrste potkova za potkivanje sportskih pasmina konja


Plavšić Đurđica; Baban Mirjana; Sakač Maja; Antunović Boris
Različite vrste potkova za potkivanje sportskih pasmina konja // 1. Međunarodni simpozij o konjičkoj industriji i 3. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini, Slavonski Brod, 12. prosinca 2009. godine / Čačić Mato (ur.).
Slavonski Brod: Hrvatski centar za konjogojstvo - Državna ergela Lipik, Hrvatski savez udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja, 2009. str. 52-57 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Različite vrste potkova za potkivanje sportskih pasmina konja
(Horseshoes Used for Shoeing of Sport Horse Breeds)

Autori
Plavšić Đurđica ; Baban Mirjana ; Sakač Maja ; Antunović Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
1. Međunarodni simpozij o konjičkoj industriji i 3. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini, Slavonski Brod, 12. prosinca 2009. godine / Čačić Mato - Slavonski Brod : Hrvatski centar za konjogojstvo - Državna ergela Lipik, Hrvatski savez udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja, 2009, 52-57

Skup
1. Međunarodni simpozij o konjičkoj industriji i 3. Hrvatski simpozij o lipicanskoj pasmini

Mjesto i datum
Slavonski Brod, Hrvatska, 12.12.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Potkova; kopito; konj
(Horseshoe; hoof; horse)

Sažetak
Potkova je ravna, najčešće metalna ili aluminijska pločica, koja se zakiva na dno konjskog kopita, te služi za njegovu zaštitu. Štiti kopito konja od istrošenosti na tvrdim i neravnim površinama, te je dizajnirana da bi unaprijedila i poboljšala način hoda konja, njegovo držanje i pomogla njegovoj građi tijela (kako konj stoji) i sl. Potkova je metalna pločica U – oblika, najčešće rađena od aluminija i čelika, no sve češće su u uporabi i razni drugi materijali poput gume, drveta, plastike i dr., koje se zakivaju u konjsko kopito pomoću čavala ili se lijepe na kopito. Osnovna podjela potkova prema materijalu od kojega su građene, te prema njihovoj fiksaciji na kopito je na: potkove od legura, aluminijske potkove, potkove od čelika, nalijepljene potkove i „cipele“ za kopita. Razlikujemo potkove koje se koriste u potkivanju toplokrvnih i hladnokrvnih pasmina konja. Toplokrvne pasmine konja koje se koriste u konjičkom sportu potkivaju se potkovama prilagođenim pasmini i sportskim natjecanjima. Tako razlikujemo potkove koje se koriste u dresurnom, preponskom i zaprežnom sportu, kasačkim i galopskim trkama kao i enduranceu, militariju, maratonu te western jahanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek