Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova (CROSBI ID 744111)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Dodig, Damir ; Huić, Dražen ; Poropat, Mirjana ; Težak, Stanko Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova. Zagreb: Medicinska naklada, 2009. 127..

Podaci o odgovornosti

Dodig, Damir ; Huić, Dražen ; Poropat, Mirjana ; Težak, Stanko

hrvatski

Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova

Ovaj udžbenik je namijenjen polaznicima poslijediplomskog studija iz nuklearne medicine, studentima medicine kao i polaznicima drugih poslijediplomskih studija te specijalizantima mnogih specijalizacija koji koriste scintigrafiju kosti u dijagnostici bolesti kosti i zglobova. Knjiga je korisna svima koje skrbe za bolesnike s bolestima kosti i zglobova kao putokaz za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini koji se koriste u detekciji bolesti kosti i zglobova. Scintigrafija kosti i zglobova je jedan od najčešće korištenih dijagnostičkih postupaka u nuklearnoj medicini, a početak široke primjene počeo je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća primjenom tehnecijem-99m (Tc-99m) obilježenih polifosfatnih odnosno difosfonatnih spojeva za scintigrafiju kosti. Značenje scintigrafije kosti u dijagnostici bolesti kosti i zglobova i danas je veliko zbog velike osjetljivosti ove metode. Iako su se u međuvremenu razvile i druge metode za dijagnostiku bolesti kosti i zglobova (CT, MR) scintigrafija nije izgubila na svom značaju. Knjiga je koncipirana na taj način da su prikazani klinički entiteti za čiju je dijagnostiku scintigrafija kosti i zglobova korisna, te da se shvati doprinos te metode u njihovoj dijagnostici. Stoga su u stvaranju te knjige sudjelovali ne samo specijalisti nuklearne medicine nego i specijalisti onkologije, ortopedije, fizikalne medicine i reumatologije, traumatologije, interne medicine, endokrinologije, ginekologije. Opisana je i tehnologija postupka te radiofarmaci koji se koriste u izvođenju scintigrafije. Obzirom da je to prvi takav udžbenik na hrvatskom jeziku smatramo da će naći širu primjenu ne samo kod liječnika specijalista nego i liječnika opće medicine. Zahvaljujemo se recenzentima akademiku Zvonku Kusiću (Zagreb), prof. dr. sc. Ivanu Karneru (Osijek) i prof. dr. sc. Ranko Bilić (Zagreb). Posebno bi se zahvalili dr. med. Martini Ciglar i dr. med. Anamariji Vukasović za prikupljanje slikovnog materijala. Za postignutu kvalitetu slikovnog materijala zahvaljujemo se tehničarima koji su izvodili scintigrafije. Medicinska naklada, njezina urednica, lektori, korektori i tehnički urednici mnogo su pridonijeli oblikovanju knjige. Knjiga se izdaje uz potporu Ministarstva znanosti. Svima hvala!

nuklearna medicina; kosti i zglobovi; scintigrafija; dijagoza; liječenje

nije evidentirano

engleski

Nuclear medicine in diagnosis and treatment of bone and joint diseases

nije evidentirano

nuclear medicine; bones and joints; scintigraphy; diagnosis; treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

127

2009.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-176-445-2

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti