Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 437161

Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova


Dodig, Damir; Huić, Dražen; Poropat, Mirjana; Težak, Stanko
Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova
Zagreb: Medicinska naklada, 2009


CROSBI ID: 437161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova
(Nuclear medicine in diagnosis and treatment of bone and joint diseases)

Autori
Dodig, Damir ; Huić, Dražen ; Poropat, Mirjana ; Težak, Stanko

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2009

Stranica
127

ISBN
978-953-176-445-2

Ključne riječi
nuklearna medicina; kosti i zglobovi; scintigrafija; dijagoza; liječenje
(nuclear medicine; bones and joints; scintigraphy; diagnosis; treatment)

Sažetak
Ovaj udžbenik je namijenjen polaznicima poslijediplomskog studija iz nuklearne medicine, studentima medicine kao i polaznicima drugih poslijediplomskih studija te specijalizantima mnogih specijalizacija koji koriste scintigrafiju kosti u dijagnostici bolesti kosti i zglobova. Knjiga je korisna svima koje skrbe za bolesnike s bolestima kosti i zglobova kao putokaz za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini koji se koriste u detekciji bolesti kosti i zglobova. Scintigrafija kosti i zglobova je jedan od najčešće korištenih dijagnostičkih postupaka u nuklearnoj medicini, a početak široke primjene počeo je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća primjenom tehnecijem-99m (Tc-99m) obilježenih polifosfatnih odnosno difosfonatnih spojeva za scintigrafiju kosti. Značenje scintigrafije kosti u dijagnostici bolesti kosti i zglobova i danas je veliko zbog velike osjetljivosti ove metode. Iako su se u međuvremenu razvile i druge metode za dijagnostiku bolesti kosti i zglobova (CT, MR) scintigrafija nije izgubila na svom značaju. Knjiga je koncipirana na taj način da su prikazani klinički entiteti za čiju je dijagnostiku scintigrafija kosti i zglobova korisna, te da se shvati doprinos te metode u njihovoj dijagnostici. Stoga su u stvaranju te knjige sudjelovali ne samo specijalisti nuklearne medicine nego i specijalisti onkologije, ortopedije, fizikalne medicine i reumatologije, traumatologije, interne medicine, endokrinologije, ginekologije. Opisana je i tehnologija postupka te radiofarmaci koji se koriste u izvođenju scintigrafije. Obzirom da je to prvi takav udžbenik na hrvatskom jeziku smatramo da će naći širu primjenu ne samo kod liječnika specijalista nego i liječnika opće medicine. Zahvaljujemo se recenzentima akademiku Zvonku Kusiću (Zagreb), prof. dr. sc. Ivanu Karneru (Osijek) i prof. dr. sc. Ranko Bilić (Zagreb). Posebno bi se zahvalili dr. med. Martini Ciglar i dr. med. Anamariji Vukasović za prikupljanje slikovnog materijala. Za postignutu kvalitetu slikovnog materijala zahvaljujemo se tehničarima koji su izvodili scintigrafije. Medicinska naklada, njezina urednica, lektori, korektori i tehnički urednici mnogo su pridonijeli oblikovanju knjige. Knjiga se izdaje uz potporu Ministarstva znanosti. Svima hvala!

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
108-0362214-0127 - Korekcija gušenje zračenja u emisijskoj tomografiji srca (Dodig, Damir, MZOS ) ( POIROT)
108-1081872-2062 - Uloga pozitronske emisijske tomografije (PET) u bolesnika sa zloćudnim tumorima (Huić, Dražen, MZOS ) ( POIROT)
214-0362214-2055 - Kvantifikacija i parametrizacija akumulacije FDG-a pomoću PET-a (Lončarić, Srećko, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb

Profili:

Avatar Url Stanko Težak (autor)

Avatar Url Damir Dodig (autor)

Avatar Url Dražen Huić (autor)

Avatar Url Mirjana Poropat (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dodig, Damir; Huić, Dražen; Poropat, Mirjana; Težak, Stanko
Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova
Zagreb: Medicinska naklada, 2009
Dodig, D., Huić, D., Poropat, M. & Težak, S. (2009) Nuklearna medicina u dijagnostici i liječenju bolesti kostiju i zglobova. Zagreb. Medicinska naklada.
@unknown{unknown, year = {2009}, pages = {127}, keywords = {nuklearna medicina, kosti i zglobovi, scintigrafija, dijagoza, lije\v{c}enje}, isbn = {978-953-176-445-2}, title = {Nuklearna medicina u dijagnostici i lije\v{c}enju bolesti kostiju i zglobova}, keyword = {nuklearna medicina, kosti i zglobovi, scintigrafija, dijagoza, lije\v{c}enje}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }
@unknown{unknown, year = {2009}, pages = {127}, keywords = {nuclear medicine, bones and joints, scintigraphy, diagnosis, treatment}, isbn = {978-953-176-445-2}, title = {Nuclear medicine in diagnosis and treatment of bone and joint diseases}, keyword = {nuclear medicine, bones and joints, scintigraphy, diagnosis, treatment}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font