Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke (CROSBI ID 87245)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana ; Šimundić, Borislav Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 139-152-x

Podaci o odgovornosti

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana ; Šimundić, Borislav

hrvatski

Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke

Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata, dodaju se pojeidnim prehrambenim proizvodima u svhru postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i sstabilnosti. U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na osnovi karboksimemtilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield D-III, na temperaturi od 20 oC. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald-Reinerovog zakona. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter, te da ovisno o sastavu odnosno pH otopine te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilaltantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, značajno su utjecali na povećanje viskoznosti ispitivanih otopina. Uočeno je da su vodene otopine hidrokoloida imale znatno veće vrijednosti viskoziteta od odotpina pripremljelnih s ultrafiltriranom sirutkom. Modelne otopine pripremljene s ultrafiltriranom kiselom sirutkom imale su znatno manju viskoznost od otopina priporemljelnih s ultrafilltiranom slatkom sirutkom.

Reološka svojstva; hidrokoloidi; ultrafiltrirana sirutka

nije evidentirano

engleski

Influence of hydrocolloid addition on the rheological properties of sour and sweet ultrafiltered whey

nije evidentirano

Rheological properties; hydrocolloids; ultrafiltered whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (3)

1999.

139-152-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano