Forsiranje Zvečke ili nešto o proizvođenju strašno uzbudljive dosade (CROSBI ID 557197)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Piškor, Mojca
hrvatski
Forsiranje Zvečke ili nešto o proizvođenju strašno uzbudljive dosade
U travnju 2008. godine u Zagrebu je u Masarykovoj ulici otvorena nova poslovnica lanca takozvanih "brzih restorana" Daily Fresh Gourmet Food & Coffee. Taj je prostor sve do tada pripadao Zagrebačkom ugostiteljskoslastičarskom poduzeću i u njemu se nalazila slastičarnica Zvečevo – odnosno "popularna" Zvečka. Tako je 2008. godine završilo "tranzicijsko" razdoblje jednog prostora grada koji je u interpretacijama "onih koji znaju" označen kao "kultno mjesto" njegove "urbane kulture". U svom izlaganju autorica interpretira odabrane aspekte procesa "tranzicije" tog prostora – od pokušaja identifikacije njegova značenjskog punjenja u kontekstu iznova probuđenog interesa za novi val, njegovo "zlatno doba" i njegova (danas većinom disfunkcionalna ili transformirana) "kultna mjesta" ; preko lociranja ostrašćene borbe za ekskluzivno pravo tumačenja ; do pokušaja obuhvaćanja ključnih mjesta jednog "nostalgičarskog" diskursa koji proizvodi strašno uzbudljivu dosadu, a u čijem je instrumentariju Zvečka gotovo neizostavni element.
prostor; nostalgija; postsocijalizam; dokolica
nije evidentirano
engleski
Insisting on "Zvečka" or Something on Production of Horribly Exciting Boredom
nije evidentirano
space; nostalgia; postsocialism; leisure
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Horror, porno, ennui: kulturne prakse post-socijalizma
predavanje
19.11.2009-21.11.2009
Zagreb, Hrvatska