Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj niskih temperatura na viskoznost i senzorska svojstva mliječnih deserata (CROSBI ID 87241)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana Utjecaj niskih temperatura na viskoznost i senzorska svojstva mliječnih deserata // Mljekarstvo, 49 (1999), 2; 83-94-x

Podaci o odgovornosti

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana

hrvatski

Utjecaj niskih temperatura na viskoznost i senzorska svojstva mliječnih deserata

U ovom radu ispitivan je utjecaj brzine zamrzavanja te temperatura vrijeme skladištenja na viskoznost i senzorska svojstva mliječnih deserata. Ispitivanje je provedeno na pet mliječnih deserata priporemljenih miješanjem šećera, žutanjaka jaja, brašna, sirutke, koncentrata proteina sirutke i nekoliko hidrokoloida na osnovi karboksimetilceluloze. Uzorci su smrzravani na dva načina: a) spooro u hladnjaku pri temperaturi od -1¸4 oC b) brzro s tekućim dušikom pri temperaturi od -196 oC. Poslije zamrzavanja uzorci su skladišteni u hladnjaku 60 dana, pri temperaturi od -14 oC i -28 oC, nakon čega im je određena viskoznost pri temperaturi od + 4 oC i +20 oC. Nakon zamrzavanja i skladištenja viskoznost mliječnih deserata bila je znatno niža nego oprije smrzavanja. Viskoznost smrznutih deserata skladištenih pri temperaturi od -14 oC bila je znatno niža nego onih skladištenih pri -28 oC. Viskoznost deserata mjerena pri +20 oC bila je oko 30 % manja nego kod +4 oC. Udio hidrokoloida nije imao značajniji utjecaj na viskoznost deserata dok je koncentrat proteina sirutke pokazao značajan utjecaj na viskoznost mliječnih deserata. Ocjena senzorskih svojstava pokazala je, da je najbolja desertna krema pripremljena uz dodatak koncentrata proteina sirutke odmah nakon pripreme. Nakon provedenog zamrzavanja sve desertne kreme bile su slabije senzorski ocijenjene.

Reologija; zamrzavanje; mliječni deserti

nije evidentirano

engleski

Influence of low temperatures on the viscosity and sensoric properties of dairy desserts

nije evidentirano

viskosity; freezing; dairy desserts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (2)

1999.

83-94-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano