Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pećina na Vrelu Mokranjske Miljacke (Biospeleološka komponenta) (CROSBI ID 557185)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lukić-Bilela, Lada ; Ozimec, Roman ; Tulić, Una Pećina na Vrelu Mokranjske Miljacke (Biospeleološka komponenta) // Knjiga sažetaka 10. Skupa speleologa Hrvatske. Speleološko društvo Proteus - Poreč, 2009. str. (18)-(18)

Podaci o odgovornosti

Lukić-Bilela, Lada ; Ozimec, Roman ; Tulić, Una

hrvatski

Pećina na Vrelu Mokranjske Miljacke (Biospeleološka komponenta)

Najveći istraživački projekt bh. speleologije tijekom 2008/2009. godine bilo je istraživanje Pećine na Vrelu Mokranjske Miljacke koje je okončano Međunarodnim kampom na Vrelu Mokranjske Miljacke 2009. Ovom prilikom speleolozi iz Italije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine intenzivno su nastavili mjerenje i izučavanje ove pećine. Na kraju kampa zaključeno ja kako se radi o dosada najduljoj premjerenoj pećini u Bosni i Hercegovini, bogatoj podzemnom faunom. Pećina na Vrelu Mokranjske Miljacke nalazi se nedaleko od Kadinog sela u podnožju krečnjačkog masiva Gradina na padinam Romanije. Nakon istraživanja ubrajamo je u novo nalazište pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus Rosenmüller & Heinroth, 1794) u Bosni i Hercegovini. Bogata podzemna fauna tek treba biti opisana i mnogi se organizmi trenutno nalaze na detreminaciji, a započeto je njihovo molekularno-genetičko proučavanje.

Pećina na Izvoru Mokranjske Miljacke; špiljska fauna

nije evidentirano

engleski

Vrelo Mokranjska Miljacka Cave (Biospeleological Component)

nije evidentirano

Mokranjska Miljacka Cave; cave fauna

nije evidentirano

Podaci o prilogu

(18)-(18).

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 10. Skupa speleologa Hrvatske

Speleološko društvo Proteus - Poreč

Podaci o skupu

10. skup speleologa Hrvatske

predavanje

13.11.2009-15.11.2009

Nova Vas, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




Biologija