Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvantitativna analiza važnih agronomskih svojstava OS-kultivara soje (CROSBI ID 474415)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Sudar, Rezica ; Duvnjak, Tomislav Kvantitativna analiza važnih agronomskih svojstava OS-kultivara soje // Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća / Mustapić, Zvonko (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 105-x

Podaci o odgovornosti

Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Sudar, Rezica ; Duvnjak, Tomislav

hrvatski

Kvantitativna analiza važnih agronomskih svojstava OS-kultivara soje

Glavni cilj ovoga ispitivanja bio je da se kroz analizu komponenti uroda zrna, uroda zrna i kvalitete zrna procijeni genotipska vrijednost OS-kultivara soje. Ispitivanja su provedena na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta Osijek od 1996. do 1998. godine na 14 kultivara soje (Podravka 95, Kaja, Ika, Kuna, Una, Nada, Iva, Anica, Sava, Lika, Drina, Tisa, Ilova i Vuka. Pokus je postavljen po randomiziranoj blok metodi u tri ponavljanja. Svi ispitivani kultivari soje stvoreni su u okviru oplemenjivačkog programa soje u Poljoprivrednom institutu Osijek, te pripadaju 0-II grupi zriobe. Dobiveni podaci statistički su obrađeni analizom varijance uz LSD-test. Stabilnost uroda zrna testiranih kultivara procijenjena je na osnovu udjela varijance interakcije genotip x godina svakog genotipa u ukupnoj varijanci interakcije genotip x godina (S2GxY)(Plaisted and Peterson, 1959;Plaisted, 1960).U trogodišnjem ispitivanju, najveći prosječni urod zrna imao je cv. Ika (4.45 t/ha)(najnoviji priznati),a najmanji cv. Kaja (3.22 t/ha). Novopriznati kultivari soje imali su više vrijednosti komponenti uroda zrna u odnosu na ranije priznate kultivare, iz čega se može zaključiti da povećanje visine komponenti uroda zrna ima značajnu ulogu i u povećanju uroda zrna kod novijih kultivara. Prema sadržaju bjelančevina i sadržaju ulja u zrnu, kao pokazatelja kakvoće zrna, kultivari Ika, Anica, Podravka 95, Tisa svrstavaju se u vrlo kvalitetne kultivare soje. Prema procijenjenom parametru stabilnosti od testiranih kultivara po urodu zrna bilo je stabilno pet kultivara: Ika, Podravka 95, Anica, Tisa i Kuna. Dobiveni rezultati kvantiativne analize pokazuju da je moguiće odabirom odgovarajućih roditelja za križanje i ciljanim programom selekcije u hibridnim populacijama, stvoriti kultivare soje visokog genetskog potencijala rodnosti i dobre stabilnosti za različite agroekološke uvjete proizvodnje.

soja; kultivar;urod zrna; kakvoća zrna; komponente uroda; stabilnost

nije evidentirano

engleski

Quantitative analysis the main agronomic traits of the soybean OS-cultivars

nije evidentirano

soybean; cultivar; grain yield; grain quality; components of grain; stability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

105-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća

Mustapić, Zvonko

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

35. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

22.02.1999-25.02.1999

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)