Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436317

Onečišćenje tla emisijama fluorida pri proizvodnji aluminija


Vađić, Vladimira; Lambaša-Belak, Živana
Onečišćenje tla emisijama fluorida pri proizvodnji aluminija // Zbornik radova "Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla" / Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Kutina: Akademija tehničkih znanosti, 2009. str. 235-241 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Onečišćenje tla emisijama fluorida pri proizvodnji aluminija
(Soil pollution by fluoride emitted during aluminium production)

Autori
Vađić, Vladimira ; Lambaša-Belak, Živana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova "Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla" / Vasić-Rački, Đurđa - Kutina : Akademija tehničkih znanosti, 2009, 235-241

ISBN
978-953-7076-18-4

Skup
Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 18.-21.10.2009.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Elektroliza aluminija; kakvoća zraka; tlo
(Aluminium electrolysis; air quality; soil)

Sažetak
Tvornica lakih metala (TLM) smještena je na istočnom ulazu u grad Šibenik, u gradskom predjelu Ražine. Izgrađena je na bazi tehnologije švicarske firme Alusuisse, a puštena je u pogon 1973. godine. S ugrađenih 208 elektrolitskih peći godišnja proizvodnja aluminija iznosila je 75.000 tona. Godine 1991. bila je predviđena modernizacija elektrolize u TLM-u i uklanjanje emisije od 97%. Uslijed ratnih razaranja postrojenje je potpuno razoreno i prestaje s radom čime prestaje i emisija fluorida u zrak. Mjerenje fluorida u vanjskom zraku u Šibeniku provođeno je u prvoj fazi tijekom 1979. i 1980. godine te u drugoj fazi od 1996. do 2001. godine. Određivanje koncentracija fluorida u zraku uslijed emisije fluorida tijekom proizvodnje aluminija u TLM-u i kasnije, poslije zaustavljanja proizvodnje i prestanka emisije fluorida u zrak utvrđeno je znatno poboljšanje kakvoće zraka na području obuhvaćenom mjerenjima. Tijekom druge faze istraživanja, od 1996. do 2001. godine, osim određivanja fluorida u zraku, provodilo se i određivanje koncentracija fluorida u tlu. Mjerenja su provođena na pet mjernih postaja u Šibeniku i dvije kontrolne postaje na Kornatima. Rezultati istraživanja bit će prikazani u ovom radu. Analiza fluorida u tlu dobar je pokazatelj mogućeg dugotrajnog onečišćenja okoliša fluoridima. Kako je proizvodnja aluminija prestala 1991. godine, a mjerenja u tlu su započela 1996. godine, dobiveni rezultati pokazuju posljedice dugotrajnog izlaganja ispitivanog područja. Usporedbom rezultata dobivenih na mjernim mjestima u blizini izvora emisije s rezultatima na kontrolnim mjestima vidi se da je emisija fluora prouzročila kontaminaciju tla u zoni utjecaja emisije fluorida na tlo. Dobiveni rezultati pokazuju da je onečišćenje tla fluoridima iz emisijskih plinova TLM-a dugotrajno iako se koncentracije fluorida u tlu smanjuju vrlo polagano tijekom vremena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
022-0222882-2338 - Karcinogena i potencijalno karcinogena onečišćenja u zraku (Vladimira Vađić, )

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb