Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436133

Novosti u serološkoj dijagnostici celijakije


Tešija Kuna, Andrea
Novosti u serološkoj dijagnostici celijakije // Biochemia medica / Topić, Elizabeta ; Čvorišćec, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo medicinskih biokemičara, 2009. str. S20-S20 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Novosti u serološkoj dijagnostici celijakije
(News in serologic diagnosis of celiac disease)

Autori
Tešija Kuna, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Biochemia medica / Topić, Elizabeta ; Čvorišćec, Dubravka - Zagreb : Hrvatsko društvo medicinskih biokemičara, 2009, S20-S20

Skup
6.hrvatski kongres medicinskih biokemičara

Mjesto i datum
Supetar, Hrvatska, 30.09.-4.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Celijakija; serologija; autoimune bolesti
(Celiac disease; serology; autoimmune disease)

Sažetak
Celijakija je kronična upalna autoimuna bolest koju u ge¬netski predisponiranih osoba uzrokuje gluten (mješavina proteina prisutnih isključivo u žitaricama), uz djelovanje drugih okolišnih čimbenika. Bolest karakterizira atrofija re¬sica sluznice tankog crijeva, povećanje broja intraepitelnih limfocita i hiperplazija kripti između resica. Uslijed izrazi¬to raznolike kliničke prezentacije, koja varira od asimpto-matske do klasičnog oblika sa simptomima teške malap-sorpcije, celijakija je bolest koja često biva neprepoznata pa je stoga njezina prevalencija u općoj populaciji uvelike podcijenjena. Iako je serologija prijeko potreban segment u dijagnostičkoj evaluaciji celijakije, karakterističan histo¬loški nalaz u bioptatu sluznice tankog crijeva još predstav¬lja zlatni standard za potvrdu dijagnoze. Razvojem novih testova i tehnologija unaprijeđeno je serološko testiranje pri sumnji na celijakiju. Danas je određivanje antitijela us¬mjerenih na nativni glijadin (AGA) izgubilo svoju ulogu u dijagnostici celijakije zbog nedovoljne osjetljivosti i spe¬cifičnosti. Nove preporuke za probirni panel na celijakiju uključuju mjerenje koncentracije ukupnog IgA (u svrhu is¬ključivanja IgA deficita) te koncentracije IgA autoantitije-la na tkivnu transglutaminazu (anti-tTG), testom u kojem se kao antigen koristi rekombinantni ili pročišćeni huma¬ni tTG. Iako se pokazalo da antiendomizijska autoantitijela (EMA) imaju malo veću specifičnost za celijakiju u odno¬su na anti-tTG, interpretacija rezultata testa je subjektiv¬na i stoga se sve češće zamjenjuje s anti-tTG testom. Oba testa imaju vrlo visoku negativnu prediktivnu vrijednost, a pozitivan rezultat identificira pacijente kojima se prepo¬ručuje biopsija tankog crijeva u svrhu potvrde celijakije. U slučaju dokazanog IgA deficita preporučuje se mjerenje anti-tTG IgG klase. Nedavno su opisana specifična antitije¬la usmjerena na glijadinske peptide deamidirane tkivnom transglutaminazom (DGP). Prema trenutnim saznanjima, anti-DGP test ima podjednaku osjetljivost i specifično¬st za celijakiju kao i anti-tTG, a dijagnostički je najkorisni¬ji ponajprije u slučaju negativnog ili graničnog rezultata anti-tTG uz izrazitu kliničku sumnju na celijakiju. S druge strane, anti-DGP antitijela pokazala su se boljim biljegom za kontrolu pridržavanja bezglutenske prehrane i oporav¬ka crijevne sluznice u odnosu na anti-tTG.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
134-0061245-0205 - Hemoreološki poremećaji u kroničnim bolestima (Nada Vrkić, )

Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"

Autor s matičnim brojem:
Andrea Tešija Kuna, (225320)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus