Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nove spoznaje o etiologiji crne pjegavosti vinove loze i taksonomiji vrsta povezanih s patogenom Phomopsis viticola (Sacc.)Sacc. (CROSBI ID 156842)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kaliterna, Joško ; Miličević, Tihomir ; Cvjetković, Bogdan Nove spoznaje o etiologiji crne pjegavosti vinove loze i taksonomiji vrsta povezanih s patogenom Phomopsis viticola (Sacc.)Sacc. // Glasilo biljne zaštite, 9 (2009), 5; 291-295

Podaci o odgovornosti

Kaliterna, Joško ; Miličević, Tihomir ; Cvjetković, Bogdan

hrvatski

Nove spoznaje o etiologiji crne pjegavosti vinove loze i taksonomiji vrsta povezanih s patogenom Phomopsis viticola (Sacc.)Sacc.

Fitopatogena gljiva Phomopsis viticola opasni je patogen v. loze koja uzrokuje bolest fomopsijska pjegavost izboja i lišća, a kod nas je poznatija kao crna pjegavost. Bolest se nekada pogrešno nazivala ekskorioza. Današnjim istraživanjima etiologije ove bolesti, kao i filogenetskim analizama patogenih vrsta unutar tzv. P. viticola kompleksa i općenito vrsta iz roda Phomopsis koje se povezuju s ovom bolešću, došlo se do novih spoznaja kako o prirodi same bolesti, tako i novih pogleda o taksonomiju P. viticola. Utvrđeno je čak 16 vrsta iz P. viticola kompleksa i roda Phomopsis na v. lozi, od kojih je za neke vrste (P. viticola, P. vitimegaspora i P. amygdali) potvrđena manja ili veća patogenost na v. lozi, a za druge vrste se predpostavlja da bi mogli biti samo slabi patogeni ili da su endofiti, koji bi u nekim slučajevima mogli razviti patogenost. Poznavanje etiologije bolesti i patogenih karakteristika vrsta iz P. viticola kompleksa kao i vrsta iz roda Phomopis važno je i zbog mjera suzbijanja, jer u ovisnosti o zastupljenosti pojedinih vrsta i stupnja njihove patogenosti ovise i mjere suzbijanja.

Phomopsis viticola; vinova loza; taksonomija; crna pjegavost

nije evidentirano

engleski

New insight into etiology of Phomopsis cane and leaf spot of grapevine and taxonomy of species related to Phomopsis viticola (Sacc.) Sacc.

nije evidentirano

Phomopsis viticola; grapevine; taxonomy; Phomopsis cane and leaf spot

nije evidentirano

Podaci o izdanju

9 (5)

2009.

291-295

objavljeno

1332-9545

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)