Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice (CROSBI ID 156801)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Večerek, Vladimir Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (2008), 4; 215-224

Podaci o odgovornosti

Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Večerek, Vladimir

hrvatski

Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice

Istraživanje je provedeno s ciljem da se ukaže na razlike u hranjivom i biološki djelatnom sastavu pojedinih sorti uljane repice. Pozornost je posebno posvećena sadržaju dušičnih tvari i aminokiselina, s ciljem da se uljana repica iskoristi kao odgovarajući izvor bjelančevina u hranidbi farmskih životinja. U ovom radu navedeni su rezultati vlastitih istraživanja 26 sorti uljane repice, žetva 2006. Za objektivnu međusobnu usporedbu analiziranih sorti sadržaj pojedinačnih tvari, uključujući aminokiseline izražen je u 100 % suhe tvari. Kod analiziranih sorti uljane repice količina pojedinačnih sastojaka kretala se u 100% suhe tvari u rasponu: bjelančevine 203, 6 – 238, 0 g/kg, masti: 314, 9 – 422, 0 g/kg, masti nakon hidrolize: 441, 7 – 508, 5 g/kg, sirova vlaknina 172, 1 – 238, 7 g/kg, ADF 111, 3 – 149, 6 g/kg, ADL 38, 6 – 67, 8 g/kg, NDF 243, 4 – 315, 3 g/kg, NET 137, 7 – 203, 7 g/kg, škrob 32, 5 – 40, 4 g/kg, organske tvari 951, 3 – 958, 9 g/kg, pepeo 41, 1 – 48, 7 g/kg, kalcij 4, 6 – 6, 7 g/kg, fosfor 6, 5 – 8, 6 g/kg, magnezij 2, 0 – 3, 5 g/kg i bruto energija 27, 6 – 28, 6 MJ/kg. Na temelju rezultata analize aminokiselina može se zaključiti da su razlike u sadržaju aminokiselina kod pojedinačnih sorata uljane repice vrlo velike. Kod analiziranih sorata uljane repice varijabilnost izražena u 100% suhe tvari uzorka iznosila je: Asparaginska kiselina 10, 0 – 16, 9 g/kg, treonin 5, 5 – 10, 0 g/kg, serin 5, 6 – 9, 9 g/kg, glutaminska kiselina 23, 4 – 38, 2 g/kg, prolin 1, 8 – 16, 4 g/kg, glicin 6, 5 – 12, 2 g/kg, alanin 3, 2 – 11, 0 g/kg, valin 7, 8 – 12, 5 g/kg, metionin 1, 6 – 4, 4 g/kg, izoleucin 5, 7 – 9, 5 g/kg, leucin 9, 9 – 16, 7 g/kg, tirozin 4, 1 – 6, 6 g/kg, fenilalanin 5, 8 – 9, 7 g/kg, histidin 4, 0 – 6, 5 g/kg, lizin 10, 1 – 14, 6 g/kg, arginin 10, 2 – 16, 9 g/kg. Na temelju rezultata analiza provedenih u ovom istraživanju može se zaključiti da se sadržaj hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice nije međusobno razlikovao dok su naprotiv, rezultati analiza aminokiselina ukazali na veće razlike među pojedinim sortama uljane repice.

hranjive tvari; sorte uljane repice

nije evidentirano

engleski

Variability in nutrient composition among rapeseed varieties

nije evidentirano

/

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (4)

2008.

215-224

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice