Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 435024

Agroekološki elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotina Okoli (Ok-10 i Ok-112)


Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Jurišić, Aleksandra
Agroekološki elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotina Okoli (Ok-10 i Ok-112), 2009. (elaborat).


Naslov
Agroekološki elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotina Okoli (Ok-10 i Ok-112)

Autori
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra

Izvornik
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2009

Ključne riječi
Tlo; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

Sažetak
Bušotine Ok-10 i Ok-112 tehnički su likvidirane na osnovu Projektnoga zadatka i Programa radova likvidacije bušotine Ok-10 i Ok-112 izdanoga od Službe za likvidaciju bušotina i rudarskih postrojenja. Temeljem provedenih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij), opterećenosti tla teškim metalima, ukupnim i mineralnim uljima i PAH-ovima nameće se zaključak da nije došlo do bitnih promjena u tlu do promatrane dubine od 30 centimetara uzrokovanih radom istraživane bušotine u ovom elaboratu. U oba uzorkovanja s prostora kruga, kao i u okolnom tlu utvrđeno je izrazito povećanje molibdena na svim mjerenjima izuzev u okolišu Okola 112. Također u svim mjerenjima utvrđen je povećan sadržaj nikla a osobito je vrlo visok u okolišu Okola 112. Povećan sadržaj barija na saniranom bušotinskom prostoru Okola 10 nas ne iznenađuje. Napominjemo da je također u elaboratima koji su rađeni za bušotine polja Kloštar utvrđen izrazito povećan sadržaj molibdena i nikla u nekim mjerenjima i u krugu ali i u okolišu. Za utvrditi što je točan razlog navedenom bila bi potrebita dodatna istraživanja. Na prostoru bušotinskog radnoga prostora utvrđena je relativno povoljnija reakcija tla, te izrazito niži sadržaj organske tvari i biljci pristupačnog fosfora i kalija. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na prostoru bivšeg bušotinskog radnog prostora. Također višak zemlje koji je ostao na bušotinskom prostoru Okola 10 trebalo bi ukloniti ili preraspodjeliti po saniranoj površini. Kada se sve navedeno provede ; mjere rekultivacije - agrotehnički zahvati navedeni u prethodnom poglavlju i poravnanje zemlje na Okolima 10 tek tada ćemo smatrati da se prostor bušotinskog kruga može vratiti bivšim vlasnicima na korištenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb