Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 435021

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-10)


Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Jurišić, Aleksandra
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-10), 2009. (elaborat).


Naslov
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-10)

Autori
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra

Izvornik
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2009

Ključne riječi
tla; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

Sažetak
Bušotina Čep-10 tehnički je likvidirana na osnovu Projektnoga zadatka i Programa radova likvidacije bušotine Čep-10 izdanoga od Službe za likvidaciju bušotina i rudarskih postrojenja. Temeljem provedenih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij), opterećenosti tla teškim metalima, ukupnim i mineralnim uljima i PAH-ovima nameće se zaključak da nije došlo do bitnih promjena u tlu do promatrane dubine od 30 centimetara uzrokovanih radom istraživane bušotine u ovom elaboratu. U oba uzorkovanja s prostora kruga, kao i u okolnom tlu utvrđeno je povećanje molibdena u svim mjerenjima. Također u svim mjerenjima utvrđen je povećan sadržaj nikla. Za utvrditi što je točan razlog navedenom bila bi potrebita dodatna istraživanja. Na prostoru bušotinskog radnoga prostora utvrđena je relativno povoljnija reakcija tla, te izrazito niži sadržaj organske tvari i biljci pristupačnog fosfora i kalija. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na prostoru bivšeg bušotinskog radnog prostora. Kada se provedu navedene mjere rekultivacije - agrotehnički zahvati pojašnjeni u prethodnom poglavlju tek tada ćemo smatrati da se prostor bušotinskog kruga može vratiti bivšim vlasnicima na korištenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kisić (autor)

Avatar Url Ferdo Bašić (autor)

Avatar Url Aleksandra Perčin (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Jurišić, Aleksandra
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-10), 2009. (elaborat).
Kisić, I., Bašić, F. & Jurišić, A. (2009) Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-10). Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {2009}, keywords = {tla, bu\v{s}otinski krug, sanacija, rekultivacija}, title = {Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bu\v{s}otinskog radnog prostora i ispla\v{c}ne jame bu\v{s}otine \v{C}epelovac (\v{C}ep-10)}, keyword = {tla, bu\v{s}otinski krug, sanacija, rekultivacija} }