Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-14) (CROSBI ID 764766)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-14) // Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2009.

Podaci o odgovornosti

Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra

hrvatski

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-14)

Bušotina Čep-14 tehnički je likvidirana na osnovu Projektnoga zadatka i Programa radova likvidacije bušotine Čep-14 izdanoga od Službe za likvidaciju bušotina i rudarskih postrojenja. Temeljem provedenih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij), opterećenosti tla teškim metalima, ukupnim i mineralnim uljima i PAH-ovima nameće se zaključak da nije došlo do bitnih promjena u tlu do promatrane dubine od 30 centimetara uzrokovanih radom istraživane bušotine u ovom elaboratu. U oba uzorkovanja s prostora kruga, kao i u okolnom tlu utvrđeno je povećanje molibdena u svim mjerenjima. Također u svim mjerenjima utvrđen je povećan sadržaj nikla. Za utvrditi što je točan razlog navedenom bila bi potrebita dodatna istraživanja. Na prostoru bušotinskog radnoga prostora utvrđena je relativno povoljnija reakcija tla, te izrazito niži sadržaj organske tvari i biljci pristupačnog fosfora i kalija. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na prostoru bivšeg bušotinskog radnog prostora. Također višak zemlje i kamenja koji je ostao na bušotinskom prostoru trebalo bi preraspodjeliti po krugu (zemlju) ili kamenje ukloniti s bušotinskog kruga. Kada se sve navedeno provede ; mjere rekultivacije - agrotehnički zahvati navedeni u prethodnom poglavlju i poravnanje zemlje odnosno uklanjanje kamenja s bušotinskog kruga tek tada ćemo smatrati da se prostor bušotinskog kruga može vratiti bivšim vlasnicima na korištenje.

tla; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

nije evidentirano

engleski

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Čepelovac (Čep-14)

nije evidentirano

tla; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)