Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13) (CROSBI ID 764762)
Druge vrste radova | elaborat/studija
Podaci o odgovornosti
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra
hrvatski
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13)
Temeljem provedenih temeljnih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij) te opterećenosti tla mogućim onečišćenjima (teški metali /izuzev molibdena/, ukupna i mineralna ulja, PAH-ovi) nameće se zaključak da nije došlo do izrazitih promjena u tlu do promatrane dubine od 30 centimetara uzrokovanih radom istraživane bušotine u ovom elaboratu. Već je najavljeno da je i na saniranom prostoru, ali i u okolišu uz ovu bušotinu utvrđen povećan sadržaj molibdena. Za utvrditi što je točan razlog navedenom bila bi potrebita dodatna istraživanja. Na prostoru bušotinskog radnoga prostora utvrđena je relativno povoljnija reakcija tla, te izrazito niži sadržaj organske tvari i biljci pristupačnog fosfora i kalija. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na prostoru bivšeg bušotinskog radnog prostora. Kada se provede navedena organska i mineralna gnojidba u cilju rekultivacije tla, bušotinski prostor uključen u ovaj elaborat (Bunjani-13) biti će do kraja saniran te će se u tom slučaju prostor bušotinskog kruga moći vratiti vlasnicima na korištenje.
tlo; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija
nije evidentirano
engleski
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13)
nije evidentirano
tlo; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2009.
nije evidentirano
objavljeno