Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 435013

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13)


Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Jurišić, Aleksandra
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13), 2009. (elaborat).


Naslov
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13)

Autori
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra

Izvornik
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2009

Ključne riječi
tlo; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

Sažetak
Temeljem provedenih temeljnih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij) te opterećenosti tla mogućim onečišćenjima (teški metali /izuzev molibdena/, ukupna i mineralna ulja, PAH-ovi) nameće se zaključak da nije došlo do izrazitih promjena u tlu do promatrane dubine od 30 centimetara uzrokovanih radom istraživane bušotine u ovom elaboratu. Već je najavljeno da je i na saniranom prostoru, ali i u okolišu uz ovu bušotinu utvrđen povećan sadržaj molibdena. Za utvrditi što je točan razlog navedenom bila bi potrebita dodatna istraživanja. Na prostoru bušotinskog radnoga prostora utvrđena je relativno povoljnija reakcija tla, te izrazito niži sadržaj organske tvari i biljci pristupačnog fosfora i kalija. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na prostoru bivšeg bušotinskog radnog prostora. Kada se provede navedena organska i mineralna gnojidba u cilju rekultivacije tla, bušotinski prostor uključen u ovaj elaborat (Bunjani-13) biti će do kraja saniran te će se u tom slučaju prostor bušotinskog kruga moći vratiti vlasnicima na korištenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kisić (autor)

Avatar Url Ferdo Bašić (autor)

Avatar Url Aleksandra Perčin (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Jurišić, Aleksandra
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13), 2009. (elaborat).
Kisić, I., Bašić, F. & Jurišić, A. (2009) Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Bunjani (Bu-13). Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {2009}, keywords = {tlo, bu\v{s}otinski krug, sanacija, rekultivacija}, title = {Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bu\v{s}otinskog radnog prostora i ispla\v{c}ne jame bu\v{s}otine Bunjani (Bu-13)}, keyword = {tlo, bu\v{s}otinski krug, sanacija, rekultivacija} }