Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 435010

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Kloštar (Klo-6 i Klo-11)


Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Jurišić, Aleksandra
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Kloštar (Klo-6 i Klo-11), 2009. (elaborat).


Naslov
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Kloštar (Klo-6 i Klo-11)

Autori
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra

Izvornik
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2009

Ključne riječi
Tlo; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

Sažetak
Temeljem provedenih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij) te opterećenosti tla teškim metalima, ukupnim i mineralnim uljima i PAH-ovima nameće se zaključak da je došlo do određenih promjena u tlu do promatrane dubine od 30 centimetara. Vrlo je upozoravajući podatak o količini olova utvrđenoj na saniranom prostoru bušotine Klo-6α. Iako se sanirani prostor bušotine Klo-6α sada nalazi unutar prostora satelitske stanice Klo-1SSS-1 (slike 5 i 6, str. 35) utvrđena razina olova u tlu upozorava na njegovu visoku količinu. Budući nije riječ o poljoprivrednom tlu, već tlu koje se koristi u industrijske svrhe na njemu se ne mogu i ne smiju primijeniti kriteriji koji se primjenjuju za poljoprivredna tla. U ovom slučaju treba primijeniti kriterije koji se primjenjuju za tla u industrijskim zonama koji su puno liberalniji u odnosu na sadržaj pojedinih onečišćenja. Ovisno od države do države maksimalno dozvoljeni sadržaj olova u industrijskim krugovima kreće se od 500 mg/kg tla (Švicarska) preko 1.000 (Italija) pa do 2.000 mg/kg tla u Njemačkoj. Također u okolišu bušotine Klo-6α, te na saniranom prostoru Klo-11 utvrđen je povećan sadržaj molibdena. Općenito u ovom području u elaboratima koji su rađeni za bušotine polja Kloštar utvrđen je izrazito povećan sadržaj molibdena u nekim mjerenjima. Za utvrditi što je točan razlog navedenom bila bi potrebita dodatna istraživanja. Na oba sanirana prostora utvrđena je relativno povoljnija reakcija tla, te izrazito niži sadržaj organske tvari i biljci pristupačnog fosfora i kalija. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na prostoru bivšeg bušotinskog radnog prostora Klo-11. Kada se provede navedena organska i mineralna gnojidba u cilju rekultivacije tla, bušotinski prostor uključen u ovaj elaborat (Klo-11) biti će do kraja saniran te će se u tom slučaju prostor bušotinskog kruga moći vratiti vlasnicima na korištenje. Prije toga bilo bi preporučljivo utvrditi točno porijeklo molibdena. Sanirani bušotinski prostor Klo-6α i dalje treba ostati unutar satelitske stanice Klo-1SSS-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb