Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Kloštar (Klo-112) (CROSBI ID 764760)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Kloštar (Klo-112) // Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2009.

Podaci o odgovornosti

Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Jurišić, Aleksandra

hrvatski

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Kloštar (Klo-112)

Bušotina Klo-112 tehnički je likvidirana na osnovu Projektnoga zadatka i Programa radova likvidacije bušotine Klo-112 izdanoga od Službe za likvidaciju bušotina i rudarskih postrojenja. Temeljem provedenih temeljnih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij) te opterećenosti tla ukupnim i mineralnim uljima nameće se zaključak da nije došlo do bitnih promjena u tlu do promatrane dubine od 30 centimetara uzrokovanih radom istraživane bušotine u ovom elaboratu. Zanimljivo je da je u okolišu bušotine Klo-112 koji se sada koristi kao obradiva površina utvrđen relativno najviši sadržaj molibdena, arsena, nikla, kroma, barija i vanadija. Općenito u ovom području u elaboratima koji su rađeni za bušotine polja Kloštar utvrđen je izrazito povećan sadržaj molibdena u nekim mjerenjima. Za utvrditi što je točan razlog navedenom bila bi potrebita dodatna istraživanja. Na prostoru bušotinskog radnoga prostora utvrđena je relativno povoljnija reakcija tla, te izrazito niži sadržaj organske tvari i biljci pristupačnog fosfora i kalija. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na prostoru bivšeg bušotinskog radnog prostora. Kako se bivši bušotinski prostor sada koristi kao dvorište – otvoreno odlagalište poljoprivrednih strojeva iz toga razloga ne vidimo opravdanje da se primjenjuju navedene količine i organskog i mineralnog gnojiva.

tlo; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

nije evidentirano

engleski

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskog radnog prostora i isplačne jame bušotine Kloštar (Klo-112)

nije evidentirano

tlo; bušotinski krug; sanacija; rekultivacija

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)