Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uvid u polifenolni sastav i redukcijsku snagu pokožica grožđa (CROSBI ID 356077)

Ocjenski rad | diplomski rad

Martinović, Sanja Uvid u polifenolni sastav i redukcijsku snagu pokožica grožđa / Katalinić, Višnja (mentor); Skroza, Danijela (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2009

Podaci o odgovornosti

Martinović, Sanja

Katalinić, Višnja

Skroza, Danijela

hrvatski

Uvid u polifenolni sastav i redukcijsku snagu pokožica grožđa

Pozitivni učinci grožđa i proizvoda od grožđa povezuju se s bioaktivnim polifenolima. Polifenoli u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svojih izvanrednih antioksidacijskih svojstava. Plodovi vinove loze već su od davnina poznati u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava, i upravo je iz tog razloga u ovom diplomskom radu ispitivan udio fenolnih spojeva u ekstraktima pokožica grožđa, kao i njihova antioksidacijska sposobnost. Zadatak ovog diplomskog rada je bio odrediti fenolni profil (udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, katehina i flavana) i antioksidacijska svojstva ekstrakata pokožica 12 bijelih sorti vinove loze (Vitis vinifera L.): Bogdanuša, Debit, Grk, Kuč, Malvazija dubrovačka, Maraština, Medna, Parč, Pošip, Trebbiano toscano, Vugava i Žlahtina, te u ekstraktima pokožica 9 crnih sorti: Babica, Babić, Cabernet sauvignon, Dobričić, Glavinuša, Ninčuša, Plavac mali, Plavina, i Vranac. Antioksidacijska aktivnost određena primjenom FRAP metode (određivanje antioksidacijskog kapaciteta/redukcijske snage). Rezultati analize potvrđuju da su ekstrakti pokožica izuzetno bogati fenolnim spojevima. Visoka koncentracija fenola u ekstraktima rezultirala je, kao što je i očekivano, izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima što je potvrđeno korištenom metodom FRAP. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se osim sjemenki grožđa za koje je poznato da obiluje fenolnim spojevima i pokožice grožđa mogu smatrati dobrim izvorom polifenolnih spojeva s dobrim antioksidacijskim svojstvima.

Viti vinifera; pokožica grožđa; polifenolni profil; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Insight in the polyphenolic composition and reducing activity of the grape skin extracts of 21 Vitis vinifera L. varieties

nije evidentirano

Viti vinifera; grape skin; poliphenolic profile; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

19.11.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija