Prizvodnost nesilica i kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja (CROSBI ID 156630)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Danijela, Butko
hrvatski
Prizvodnost nesilica i kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hibrida Lohmann Brown. Proizvodnja jaja trajala je 52 tjedna. Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, tj. u kavezima, a pokusna skupina kokoši držana je slobodno (free range). Kokoši iz slobodnog, u odnosu na one iz kaveznog sustava držanja, nesle su manji broj jaja (266:295), više su dnevno konzumirale hrane (129 g : 115 g), trošile su više hrane za kg jajčane mase (2, 83 kg : 2, 35 kg), imale su veću smrtnost (6, 80 % : 5, 50 %) i manju tjelesnu masu na kraju proizvodnje (1, 95 kg : 2, 10 kg). Jaja kokoši iz slobodnog, u odnosu na ona iz kaveznog sustava držanja, bila su značajno (P < 0, 01) veće mase (62, 40 g : 60, 50 g), imala su deblju ljusku (0, 36 mm : 0, 34 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12, 00 : 10, 00 Roche). S obzirom na ostale analizirane pokazatelje kvalitete jaja (indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka, pH bjelanjka, Haugh jedinice i ukupni kolesterol), nisu utvrđene značajne razlike (P > 0, 05) između slobodnog i kaveznog sustava držanja kokoši. S obzirom na nešto nižu proizvodnost i veću smrtnost kokoši, veći utrošak hrane za kg jajčane mase, ali i bolju kvalitetu jaja , rentabilnost proizvodnje jaja u slobodnom sustavu zavisit će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.
slobodni sustav ; kavezni sustav ; nesilice ; kvaliteta jaja
nije evidentirano
engleski
Productivity of layers and egg quality in free range and cage system of housing
nije evidentirano
free range system ; cages system ; layers ; egg quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)