Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati kvalitetu svinjskog mesa (CROSBI ID 156612)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana
hrvatski
Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati kvalitetu svinjskog mesa
Visoku proizvodnu sposobnost, osobito izraženu mesnatost svinja, prati sve učestalija sklonost stres-sindromu (PSS) i proizvodnji mesa lošije kvalitete. Za suzbijanje navedenih pojava treba stres-osjetljive životinje isključiti iz rasploda. Za njihovo otkrivanje može se primjenjivanjivati više postupaka, od kojih se praksi koristi svega nekoliko: otkrivanje aktivnosti enzima u krvnoj plazmi, posebno kreatin-kinaze (CK), halotan test i određivanje genetskih markera u krvi, o kojima se u ovom radu raspravlja.
svinje ; stres-sindrom ; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
The way for reduction of hog stress and improvement of quality of pork meat
nije evidentirano
pigs ; stress syndrome ; quality of meat
nije evidentirano