Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati kvalitetu svinjskog mesa (CROSBI ID 156612)

Prilog u časopisu | stručni rad

Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati kvalitetu svinjskog mesa // Privreda Dalmacije, 34 (1990), 1; 25-30

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana

hrvatski

Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati kvalitetu svinjskog mesa

Visoku proizvodnu sposobnost, osobito izraženu mesnatost svinja, prati sve učestalija sklonost stres-sindromu (PSS) i proizvodnji mesa lošije kvalitete. Za suzbijanje navedenih pojava treba stres-osjetljive životinje isključiti iz rasploda. Za njihovo otkrivanje može se primjenjivanjivati više postupaka, od kojih se praksi koristi svega nekoliko: otkrivanje aktivnosti enzima u krvnoj plazmi, posebno kreatin-kinaze (CK), halotan test i određivanje genetskih markera u krvi, o kojima se u ovom radu raspravlja.

svinje ; stres-sindrom ; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

The way for reduction of hog stress and improvement of quality of pork meat

nije evidentirano

pigs ; stress syndrome ; quality of meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34 (1)

1990.

25-30

objavljeno

0350-4476

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)