Oplemenjivačka vrijednost kvantitativnih svojstava različitih genotipova soje (Glycine max (L) Merrill) (CROSBI ID 331289)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Sudarić, Aleksandra
Martinčić, Julijo
hrvatski
Oplemenjivačka vrijednost kvantitativnih svojstava različitih genotipova soje (Glycine max (L) Merrill)
Istraživanja su provedena sa ciljem da se procijeni djelotvornost i pouzdanost komponenti uroda zrna kao selekcijskih mjerila u procesu oplemenjivanja soje na veći urod zrna. Pokusi su postavljeni na selekcijskom polju Poljoprivrednog instituta Osijek u razdoblju od 1993. do 1995. godine, a obuhvaćali su 22 genotipa soje (11 kultivara i 11 linija) porijeklom iz oplemenjivačkog programa soje Poljoprivrednog instituta Osijek. Za proučavana svojstva:visinu biljke, broj plodnih etaža po biljci, broj mahuna po biljci, broj zrna po biljci, masu zrna po biljci, masu nadzemnog dijela zrele biljke, žetveni indeks po biljci, masu 1000 zrna, urod zrna, prosječni sadržaj bjelančevina i prosječni sadržaj ulja u zrnu procijenjeni su varijabilnost, heritabilnost, genetska dobit od selekcije i fenotipske korelacije. Također, procijenjeni su fenotipski koeficijenti veza istraživanih svojstava s urodom zrna. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju da na fenotipsku ekspresiju kvantitativnih svojstava značajan utjecaj ima genotip, uvjeti okoline i interakcija genotip x okolina. Za masu zrna po biljci i nadzemnu masu biljke utvrđen je najveći, a za visinu biljke najniži koeficijent varijacije. Visoka heritabilnost procijenjena je za svojstva: masa zrna po biljci, broj plodnih etaža po biljci, broj zrna po biljci, visina biljke i broj mahuna po biljci. Genetska dobit od selekcije izborom genotipova s najvećim intenzitetom ekspresije pojedinog svojstva najveća je za broj plodnih etaža po biljci, masu zrna po biljci i broj zrna po biljci. Povećanje uroda zrna u najvećoj je zavisnosti s povećanjem broja zrna po biljci i povećanjem mase 1000 zrna. Fenotipski koeficijenti veza ukazuju na vrlo jak pozitivni direktni utjecaj broja zrna po biljci na urod zrna. Na osnovu rezultata biometričke analize svih proučavanih svojstava , kao najbolje selekcijsko mjerilo može se izdvojiti broj zrna po biljci. Preporučuje se selekciju na urod zrna provoditi u ranim generacijama na svojstva visoke stabilnosti, velike i osrednje nasljednosti te visokog pozitivnog direktnog utjecaja na urod zrna.
soja; kultivar; linija; urod zrna; kakvoća zrna; komponente uroda; selekcijsko mjerilo; varijabilnost; heritabilnost; dobit od selekcije; fenotipske korelacije; fenotipski koeficijenti veza
nije evidentirano
engleski
The breeding values of quantitative traits different soybean genotypes (Glycine max (L) Merrill)
nije evidentirano
soybean; cultivar; line; grain yield; grain quality; yield components; selection criteria; variability; heritability; gain from selection; phenotypic correlations; phenotypic path-coefficients
nije evidentirano
Podaci o izdanju
107
11.06.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek