Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova svinja (CROSBI ID 156587)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Senčić, Đuro ; Majić, Tomo
hrvatski
Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova svinja
Ispitivana su obilježja kvalitete svinjskih polovica velikog jorkšira, švedskog landrasa i njihovih križanaca (VJ x ŠL). Na osnovu totalne disekcije ohlađenih polovica metodom Wenigera i sur. (1963) utvrđen je najveći relativni prinos buta i leđnog dijela u polovicama švedskog landrasa(27, 26% i 18, 37%), a najveće učešće plećke u polovicama velikog jorkšira (15, 04%). Prinos mišićnog tkiva u butu, plećki i leđnom dijelu bio je veći kod velikog jorkšira nego kod švedskog landrasa i križanaca (67, 54%, 64, 20% i 65, 45% ; 65, 06% i 64, 93% i 62, 96% ; 52, 09%, 50, 27% i 49, 93%). Najveći prinos mišićnog tkiva u polovicama utvrđen je kod velikog jorkšira (53, 01%), a niži kod švedskog landrasa (50, 17%) i križanaca (50, 65%).
svinje ; kvaliteta polovica i mesa ; genotipovi
nije evidentirano
engleski
Quality of sides and meat obtained from different genotypes of hog
nije evidentirano
pigs ; quality of sides and meat ; genotypes
nije evidentirano