Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova svinja (CROSBI ID 156587)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Senčić, Đuro ; Majić, Tomo Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova svinja // Tehnologija mesa, 31 (1990), 1; 3-6

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Senčić, Đuro ; Majić, Tomo

hrvatski

Kvaliteta polovica i mesa različitih genotipova svinja

Ispitivana su obilježja kvalitete svinjskih polovica velikog jorkšira, švedskog landrasa i njihovih križanaca (VJ x ŠL). Na osnovu totalne disekcije ohlađenih polovica metodom Wenigera i sur. (1963) utvrđen je najveći relativni prinos buta i leđnog dijela u polovicama švedskog landrasa(27, 26% i 18, 37%), a najveće učešće plećke u polovicama velikog jorkšira (15, 04%). Prinos mišićnog tkiva u butu, plećki i leđnom dijelu bio je veći kod velikog jorkšira nego kod švedskog landrasa i križanaca (67, 54%, 64, 20% i 65, 45% ; 65, 06% i 64, 93% i 62, 96% ; 52, 09%, 50, 27% i 49, 93%). Najveći prinos mišićnog tkiva u polovicama utvrđen je kod velikog jorkšira (53, 01%), a niži kod švedskog landrasa (50, 17%) i križanaca (50, 65%).

svinje ; kvaliteta polovica i mesa ; genotipovi

nije evidentirano

engleski

Quality of sides and meat obtained from different genotypes of hog

nije evidentirano

pigs ; quality of sides and meat ; genotypes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31 (1)

1990.

3-6

objavljeno

0494-9846

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)