Primjena ultrazvuka visokog intenziteta pri obradi hrane (CROSBI ID 156583)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Penava, Antonija ; Karlović, Damir ; Ježek, Damir ; Vikić Topić, Dražen ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta pri obradi hrane
U posljednje vrijeme su mnoga istraživanja usmjerena na razvoj novih, blažih tehnika obrade hrane za koje se pretpostavlja da mogu zamijeniti neke tradicionalne toplinski temeljene procese prerade u prehrambenoj industriji, radi dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete. Sačuvani i unaprijeđeni, aroma, okus, miris, vizualni izgled, boja, teksturalna i nutritivna svojstva samo su neke značajke na taj način obrađene hrane. Tako se u prvom redu istražuje primjena visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka visokog intenziteta, oscilirajućih magnetskih polja, mikrovalova te pulsirajućih električnih polja. Zajedničko je svim ovim tehnikama da se obrada materijala odvija na sobnoj temperaturi, odnosno da dolazi do neznatnog povišenja temperature kao posljedice obrade te da sam proces traje kratko i to od jedne do deset minuta. Korištenje ultrazvuka u prehrambenoj industriji i prehrambenoj tehnologiji predmet je intenzivnog istraživanja i primjene unazad nekoliko desetaka godina, kako kao metode za nerazorna ispitivanja tj. dijagnostičke metode za određivanje različitih svojstava prehrambenih sirovina i proizvoda (ultrazvuk niskog intenziteta), te kao razorne metode gdje se ultrazvuk koristi kao tehnika kojom se prehrambenoj sirovini ili materijalu mijenjaju fi zikalno-kemijska svojstva (ultrazvuk visokog intenziteta). U ovom radu opisana je primjena tehnologije ultrazvuka visokog intenziteta u prehrambenoj industiji i tehnologiji.
ultrazvuk visokog intenziteta; prehrambena tehnologija; hrana
nije evidentirano
engleski
Applications of Power Ultrasound for Foodstuffs Processing
nije evidentirano
hi intensity ultrasound; food technology; food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
4
2009.
32-37
objavljeno
1847-3423
1847-7461