Utjecaj stres-osjetljivosti na kvalitetu polovica tovnih svinja (CROSBI ID 156576)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Gajić, Živorad ; Gutzmirtl, Draženka ; Šiškić, Ivica
hrvatski
Utjecaj stres-osjetljivosti na kvalitetu polovica tovnih svinja
Kvaliteta svinjskih polovica uvjetovana je genetskim i paragenetskim činiocima. Od posebnog značaja je utjecaj genetskih činilaca na kvalitetu svinjskih polovica. S obzirom na utjecaj "halotan" gena na mesnatost svinja, ovim radom željeli smo utvrditi razlike između halotan-pozitivnih i halotan-negativnih svinja s obzirom na vrijednost njihovih polovica kao sirovina za industrijsku preradu i opskrbu tržišta svježim mesom. U tu svrhu ispitana je kvaliteta desnih svinjskih polovica njemačkog landrasa, od kojih je 20 bilo porijeklom od halotan-pozitivnih, a 20 od halotan-negativnih svinja. Utvrđeno je da se polovice halotan- pozitivnih svinja odlikuju većom dužinom, tanjom slaninom, većom dužinom i obujmom butova, većim učešćem vrijednijih dijelova (but, leđa) i većom mesnatošću određenu prema Pravilniku (40, 62% prema 38, 50%) i totalnom disekcijom modificiranom metodom Wenigera i sur. (46, 65% prema 41, 13%).
svinje ; stres-osjetljive ; kvaliteta polovice tovnih svinja
nije evidentirano
engleski
Effect of sensitivity stress on quality of fattened hog sides
nije evidentirano
pigs ; stress-sensitive ; quality of fattened hog sides
nije evidentirano