Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj stres-osjetljivosti na kvalitetu polovica tovnih svinja (CROSBI ID 156576)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Gajić, Živorad ; Gutzmirtl, Draženka ; Šiškić, Ivica Utjecaj stres-osjetljivosti na kvalitetu polovica tovnih svinja // Tehnologija mesa, 5 (1988), 147-152

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Gajić, Živorad ; Gutzmirtl, Draženka ; Šiškić, Ivica

hrvatski

Utjecaj stres-osjetljivosti na kvalitetu polovica tovnih svinja

Kvaliteta svinjskih polovica uvjetovana je genetskim i paragenetskim činiocima. Od posebnog značaja je utjecaj genetskih činilaca na kvalitetu svinjskih polovica. S obzirom na utjecaj "halotan" gena na mesnatost svinja, ovim radom željeli smo utvrditi razlike između halotan-pozitivnih i halotan-negativnih svinja s obzirom na vrijednost njihovih polovica kao sirovina za industrijsku preradu i opskrbu tržišta svježim mesom. U tu svrhu ispitana je kvaliteta desnih svinjskih polovica njemačkog landrasa, od kojih je 20 bilo porijeklom od halotan-pozitivnih, a 20 od halotan-negativnih svinja. Utvrđeno je da se polovice halotan- pozitivnih svinja odlikuju većom dužinom, tanjom slaninom, većom dužinom i obujmom butova, većim učešćem vrijednijih dijelova (but, leđa) i većom mesnatošću određenu prema Pravilniku (40, 62% prema 38, 50%) i totalnom disekcijom modificiranom metodom Wenigera i sur. (46, 65% prema 41, 13%).

svinje ; stres-osjetljive ; kvaliteta polovice tovnih svinja

nije evidentirano

engleski

Effect of sensitivity stress on quality of fattened hog sides

nije evidentirano

pigs ; stress-sensitive ; quality of fattened hog sides

nije evidentirano

Podaci o izdanju

5

1988.

147-152

objavljeno

0494-9846

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)