Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dobre bakterije u mliječnim proizvodima (CROSBI ID 156545)

Prilog u časopisu | stručni rad

Zdolec, Nevijo Dobre bakterije u mliječnim proizvodima // Mljekarski list, 45 (2009), 11; 40-42

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo

hrvatski

Dobre bakterije u mliječnim proizvodima

Proizvodnja zdravstveno ispravnog mlijeka i mliječnih proizvoda, kao uostalom i svih animalnih namirnica, temelj je zaštite zdravlja potrošača. Na mikrobiološku kakvoću i kemijski sastav mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka utječu mnogobrojni čimbenici poput hranidbe, higijene mužnje, higijenskih postupka s mlijekom nakon mužnje i dr. Dosadašnja saznanja o mikrobiološkoj kakvoći mliječnih proizvoda iz kućne radinosti nisu bila ohrabrujuća, stoga se stalno unapređuje tehnologija i higijena proizvodnje kao i sustav kontrole u proizvodnji i prometu, posebice u kontekstu pristupanja Europskoj uniji i prihvaćanja njene legislative. U konceptu sigurnosti hrane stalna su nastojanja za što trajnijim rješenjima pitanja zaštite zdravlja potrošača od štetnih mikroorganizama. Istraživanja i razvoj zaštitnih tehnologija sve su intenzivnija, a poseban interes pridaje se primjeni zaštitnih kultura mikroorganizama i njihovih antimikrobnih tvari. U tom kontekstu prirodna autohtona mikroflora mliječnih proizvoda kao i drugih namirnica može nam poslužiti polaznom točkom proučavanja mikrobnih međudjelovanja čiji se principi mogu pretočiti i u praktične okvire tj. proizvodnju sigurnije hrane. Tu su posebno bitne bakterije mliječne kiseline kao sastavni dio prirodne mikroflore mlijeka, koje svojom metaboličkom aktivnošću utječu i na ukupnu kakvoću mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda.

dobre bakterije; probiotici; sir

nije evidentirano

engleski

Good bacteria in dairy products

nije evidentirano

good bacteria; probiotics; sir

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45 (11)

2009.

40-42

objavljeno

0351-9104

Povezanost rada

Veterinarska medicina