POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA (CROSBI ID 356000)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Car, Martina
Janječić, Zlatko
hrvatski
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA
U EU zbog klimatskih prilika najvažniju ulogu u proizvodnji biogoriva zauzima uljana repica. Nakon hladnog prešanja sjemenja uljane repice i ekstrakcije ulja, dobiva se pogača uljane repice koja već godinama predstavlja vrlo veliki znanstveni izazov u smislu ekonomske isplativosti u hranidbi peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje utjecaja 5 i 10 % pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodna svojstva hibridnih purana do dobi od 9 tjedana. U istraživanju se koristilo 120 jednodnevnih muških Nicholas purana koji su bili uzgojeni do dobi od 9 tjedana u pokusnom objektu Zavoda za hranidbu domaćih životinja. Purani su slučajnim odabirom bili podijeljeni u 12 boksova sa po 10 purana. Kontrolna skupina bila je hranjena krmnom smjesom koja nije sadržavala pogaču uljane repice dok je udio iste u dvjema pokusnim skupinama iznosio 5 i 10%. Svaki hranidbeni tretman je imao 4 ponavljanja. Tijekom istraživanja bile su praćene konzumacija i konverzija hrane, tjelesne mase te mortalitet purana. Svi dobiveni podaci tijekom istraživanja bili su obrađeni statističkim programom Microsoft Excel. Udio pogače uljane repice od 5% doveo je do značajno (P<0, 05)većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10%, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10% nisu bile značajne. Konverzije krmnih smjesa na kraju istraživanja nisu se značajnije razlikovale, dok je 10% pogače uljane repice u hrani za hibridne purane izazvalo povećani mortalitet za 5%.
pogača uljane repice ; tov ; hibridni purani
nije evidentirano
engleski
Rapeseed oil-cake in fattening of hybrid turkeys
nije evidentirano
rapessed oil-cake ; fattening ; hybrid turkeys
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
24.03.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb