Stres kod svinja i kvaliteta svinjskog mesa (CROSBI ID 156498)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Petričević, Antun ; Kralik, Gordana
hrvatski
Stres kod svinja i kvaliteta svinjskog mesa
Intenzivna i jednostavna selekcija na veću mesnatost i općenito veću proizvodnost uzrokovala je pad kvalitete mesa, te promjenu nervno- hormonalnog stanja svinja, posljedica kojeg je nestabilnost njihove homeostaze i veća sklonost stresnim stanjima. Svinje sklone stresu veće su mesnatosti, daju meso inferiornije kvalitete sa čestom pojavom PSE tj. BMV sindroma, a imaju i druge nepovoljne osobine. Kvaliteta mesa određena je interakcijom genetskih i paragenetskih čimbenika o kojima se u ovom radu raspravlja. Od paragenetskih čimbenika opisan je utjecaj samo premortalnih i postmortalnih stresora, iako kvalitetu mesa određuju i drugi činioci.
stres ; kvaliteta mesa ; svinje
nije evidentirano
engleski
Stress by pigs and meat quality of the pigs
nije evidentirano
stress ; quality meat ; pigs
nije evidentirano