Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 433481

Stanje i zaštita prirodne i kulturne baštine kninskog područja.


Marguš, Drago; Menđušić, Marko
Stanje i zaštita prirodne i kulturne baštine kninskog područja. // Zbornik radova sa znanstvenog skupa 10. obljetnica "Oluje" / Marguš Drago (ur.).
Knin, 2008. str. 409-427 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 433481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stanje i zaštita prirodne i kulturne baštine kninskog područja.
(State and protection of nature and cultural heritage of Knin area)

Autori
Marguš, Drago ; Menđušić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova sa znanstvenog skupa 10. obljetnica "Oluje" / Marguš Drago - Knin, 2008, 409-427

Skup
Znanstveni skup 10. obljetnica "Oluje"

Mjesto i datum
Knin, Hrvatska, 04.08.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Prirodna i kulturna baština; Knin; zaštita; Hrvatska
(Nature and cultural heritage; Knin; Croatia)

Sažetak
Prikazani su zaštićeni objekti prirode i spomenici kulture na kninskom području. Od 14 zaštićenih prostornih objekata prirode na području Šibensko-kninske županije na kninskom području nalaze se: dio nacionalnog parka Krka, dio parka prirode Velebit, 2 zaštićena krajolika - Krčić i rijeka Krka uzvodno od granice Nacionalnog parka, te 2 spomenika prirode - Stara Straža i Vrelo Cetine (Civljane), a za zaštitu u kategoriji posebni rezervat predloženi su Crni tavani (Dinara) - rezervat šumske vegetacije i Samar (Dinara) - rezervat šumske vegetacije te u kategoriji spomenik prirode Šarena jezera. Svi zaštićeni dijelovi prirode na kninskom području, iako su nešto izmijenjeni antropogenim utjecajem, sačuvani su gotovo u izvornom prirodnom obliku te su sa stanovišta prirodoslovne, ekološke, odgojnoobrazovne i turističke valorizacije izuzetno vrijedni. Njihovo stanje nije u potpunosti zadovoljavajuće (kruti otpad u špiljama, urbana onečišćenja voda, opća zapuštanost…) te je nužno, uz pasivnu zaštitu, započeti s njihovom aktivnom, cjelovitom zaštitom (monitoring, inventarizacija i valorizacija staništa i vrsta, prostorno uređenje, upravljanje, režim gospodarenja prostorom, edukacija, podizanje svijesti o potrebi zaštite…) jer samo tako će se očuvati njihova biološka i krajobrazna opstojnost. Takvo prirodno okružje oduvijek je bilo u interesu čovjeka, koji je, obilazeći ovo područje i nalazeći u njemu idealan prostor za ostvarenje svojih životnih potreba, ostavio tragove koji do danas svjedoče o njegovoj nazočnosti. Kninsko područje obiluje kulturnim ostacima i spomenicima iz svih razdoblja bogatog civilizacijskog naslijeđa, posebice onima iz vremena rimske penetracije na prostor Ilirika, a napose sjajnim spomenicima starohrvatskog vremena, koji nam i danas svjedoče trinaeststoljetnu nazočnost hrvatskog etnosa na ovom području. Ovdje se posebice ističu ostaci arhitekture sakralnih zdanja, kao što su Sveti Spas na vrelu Cetine, Sveta Marija u Biskupiji, bazilika na Stupovima i drugi, ali i kninska tvrđava, najmonumentalnija i najsačuvanija obrambena građevina u ovom dijelu Europe, kao i velik broj drugih primjeraka spomeničke baštine. Sve zajedno, naravno, treba našu stalnu brigu, kako se ne bi zatrli tragovi što kroje prošlost i povijest ovoga naroda i puka kninskoga područja, gdje je bio i centar srednjovjekovne hrvatske države, što ujedno potcrtava i potrebu za stalnom brigom nad spomenicima kulture, ne izostavljajući pritom zaštitu prirodne baštine koja je nedjeljivi dio cjeline što ju je čovjek stoljećima i tisućljećima stvarao i njegovao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
101-0531863-2734 - Ptice i čovjekova dobrobit: ornitološki modeli zaštite

Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Drago Marguš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marguš, Drago; Menđušić, Marko
Stanje i zaštita prirodne i kulturne baštine kninskog područja. // Zbornik radova sa znanstvenog skupa 10. obljetnica "Oluje" / Marguš Drago (ur.).
Knin, 2008. str. 409-427 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Marguš, D. & Menđušić, M. (2008) Stanje i zaštita prirodne i kulturne baštine kninskog područja.. U: Marguš Drago (ur.)Zbornik radova sa znanstvenog skupa 10. obljetnica "Oluje".
@article{article, author = {Margu\v{s}, Drago and Men\dju\v{s}i\'{c}, Marko}, year = {2008}, pages = {409-427}, keywords = {Prirodna i kulturna ba\v{s}tina, Knin, za\v{s}tita, Hrvatska}, title = {Stanje i za\v{s}tita prirodne i kulturne ba\v{s}tine kninskog podru\v{c}ja.}, keyword = {Prirodna i kulturna ba\v{s}tina, Knin, za\v{s}tita, Hrvatska}, publisherplace = {Knin, Hrvatska} }
@article{article, author = {Margu\v{s}, Drago and Men\dju\v{s}i\'{c}, Marko}, year = {2008}, pages = {409-427}, keywords = {Nature and cultural heritage, Knin, Croatia}, title = {State and protection of nature and cultural heritage of Knin area}, keyword = {Nature and cultural heritage, Knin, Croatia}, publisherplace = {Knin, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font