Povezanost pokazatelja klaoničke kvalitete svinjskih polovica različitih genotipova (CROSBI ID 156459)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Jovanovac, Sonja
hrvatski
Povezanost pokazatelja klaoničke kvalitete svinjskih polovica različitih genotipova
Između pojedinih pokazatelja kakvoće svinjskih polovica postoji jača ili slabija fenotipska povezanost. Od osnovnih pokazatelja kakvoće svinjskih polovica u najjačoj povezanosti s mesnatošću polovica kod svih analiziranih genotipova je omjer slanine i mesa u poprečnom presjeku leđa, te je ovo i najsigurniji pokazatelj mesnatosti svinjskih polovica. Udjeli mišićnog tkiva svih osnovnih dijelova polovica su u srednje jakoj do vrlo jakoj i statistički značajnoj povezanosti s udjelom mišićnog tkiva u polovicama kod svih analiziranih genotipova. Najjaču povezanost s udjelom mišićnog tkiva u polovicama kod velikog jorkšira ima udjel mišićnog tkiva buta (r=0, 90***), kod švedskog landrasa i linije 3 mišićno tkivo leđa (r= 0, 87***, odnosno r=0, 71***), a kod linije 1 mišićno tkivo vrata (r=0, 73***).
klaonička kvaliteta ; svinjske polovice ; genotip
nije evidentirano
engleski
Correlation among slaughtering quality of pig carcasses of different genotypes
nije evidentirano
slaughtering quality ; pig carcasses ; genotypes
nije evidentirano