Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa (CROSBI ID 474307)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ščavničar, Andrijana ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Horvatić, Marija
hrvatski
Promjene količine metionina tijekom proizvodnje različitih vrsta keksa
Sadržaj metionina, jedne od primarno limitirajućih esencijalnih aminokiselina u proteinima cerealija, može biti znatno smanjen kao rezultat djelomične destrukcije i oksidacije tijekom proizvodnje, što posljedično može povećati nedostatak ove aminokiseline u hrani. Obzirom da oksidiranu formu metionina ne mogu iskoristiti viši organizmi, vrlo je važno odrediti gubitak metionina tijekom proizvodnje hrane. Cilj ovog rada bio je odrediti gubitak iskoristivog metionina tijekom proizvodnje klasičnih keksa od pšeničnog brašna i keksa obogaćenih brašnom cijelog zrna pšenice ili pšeničnom prekrupom i sojinim brašnom. Iskoristivi metionin određen je spektrofotometrijski nakon papainske hidrolize uzorka. Rezultati analize pokazuju gubitak iskoristivog metionina koji se, ovisno o sastavu keksa, kretao od 0.14 posto do 18.00 posto, računato na suhu tvar uzorka.
tvrdi keks; metionin
nije evidentirano
engleski
Changes of methionine content during production of different kinds of hard cookie
nije evidentirano
hard cookie; methionine
nije evidentirano
Podaci o prilogu
46-46-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sažeci radova Brašno-kruh 99
Opatija:
Podaci o skupu
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem
poster
26.10.1999-29.10.1999
Opatija, Hrvatska