Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina (CROSBI ID 156372)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Komendanović, Vesna ; Senčić, Đuro ; Maltar, Zlata Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina // Zbornik radova - Poljoprivredni fakultet. Institut za stočarstvo, Novi Sad, 16 (1988), 133-144

Podaci o odgovornosti

Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Komendanović, Vesna ; Senčić, Đuro ; Maltar, Zlata

hrvatski

Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina

Na temelju dobivenih rezultata ovih ispitivanja, može se zaključiti slijedeće: -U primarno obradjenim polovicama koje su bile, doduše, prilično neujednačene mase, ustanovljeno je vrlo različito učešće mesa i masnog tkiva. U polovicama Hypora bilo je najviše mesa (50, 07 %), a zatim slijede križanci švedskog landrasa i velikog jorkšira x njemački landras (43, 18 %), što je znatno više mesa neko kod crne slavonske (30, 93 %) i mangolice (25, 91), a izrazito manje masnog tkiva. Tome u prilog govore i pokazatelji površine MLD i odnosa mesa i masnog tkiva. - Istraženi pokazatelji kvalitativnih osobina mesa svi od reda govore u prilog mesa mangulice i crne slavonske svinje, iako nisu ni u mesu tropasminskih križanaca i Hypora u prosjeku pokazali odstupanja izvan granica prihvatljivog. -Topljenjem masnog tkiva ustanovljeno je najbolje iskorištenje kod mangulice (79, 1 %), nešto slabije kod crne slavonske (75, 4 %), a najslabije kod križanaca (73, 2 %) i Hypora (70, 3 %). -Kvaliteta masnog tkiva i masti je nešto bolja kod križanaca i Hypora u odnosu na masne tipove svinja (crna slavonska i mangulica), ali ni kod jednih rezultati nisu izlazili iz granica poželjnog.

kvaliteta mesa ; mesne pasmine ; masne pasmine

nije evidentirano

engleski

The quality of slaughtered pigs and their meat, originating from lard and meat type breeds

nije evidentirano

meat quality ; lard and meat type breeds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

1988.

133-144

objavljeno

0350-8005

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)