Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina (CROSBI ID 156372)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Komendanović, Vesna ; Senčić, Đuro ; Maltar, Zlata
hrvatski
Kvaliteta zaklanih svinja i njihovog mesa od masnih i mesnatih pasmina
Na temelju dobivenih rezultata ovih ispitivanja, može se zaključiti slijedeće: -U primarno obradjenim polovicama koje su bile, doduše, prilično neujednačene mase, ustanovljeno je vrlo različito učešće mesa i masnog tkiva. U polovicama Hypora bilo je najviše mesa (50, 07 %), a zatim slijede križanci švedskog landrasa i velikog jorkšira x njemački landras (43, 18 %), što je znatno više mesa neko kod crne slavonske (30, 93 %) i mangolice (25, 91), a izrazito manje masnog tkiva. Tome u prilog govore i pokazatelji površine MLD i odnosa mesa i masnog tkiva. - Istraženi pokazatelji kvalitativnih osobina mesa svi od reda govore u prilog mesa mangulice i crne slavonske svinje, iako nisu ni u mesu tropasminskih križanaca i Hypora u prosjeku pokazali odstupanja izvan granica prihvatljivog. -Topljenjem masnog tkiva ustanovljeno je najbolje iskorištenje kod mangulice (79, 1 %), nešto slabije kod crne slavonske (75, 4 %), a najslabije kod križanaca (73, 2 %) i Hypora (70, 3 %). -Kvaliteta masnog tkiva i masti je nešto bolja kod križanaca i Hypora u odnosu na masne tipove svinja (crna slavonska i mangulica), ali ni kod jednih rezultati nisu izlazili iz granica poželjnog.
kvaliteta mesa ; mesne pasmine ; masne pasmine
nije evidentirano
engleski
The quality of slaughtered pigs and their meat, originating from lard and meat type breeds
nije evidentirano
meat quality ; lard and meat type breeds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16
1988.
133-144
objavljeno
0350-8005