Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Elektroforetski profil bjelančevina soje (CROSBI ID 474300)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Horvat, Daniela ; Pavlinić, Dinko ; Sudarić, Aleksandra Elektroforetski profil bjelančevina soje // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. str. 90-x

Podaci o odgovornosti

Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Horvat, Daniela ; Pavlinić, Dinko ; Sudarić, Aleksandra

hrvatski

Elektroforetski profil bjelančevina soje

Soja(Glycine max L.) je jedna od leguminoza s visokim sadržajem bjelančevina (35-40% u suhoj tvari) i kao takva predstavlja značajan izvor biljnih bjelančevina u prehrani ljudi i životinja. Glavninu pričuvnih bjelančevina soje čine glicinin (11S) i B-konglicinin (7S). Glicinin ima molekulsku masu (MW) približno 350, 000 i sastoji se iz najmanje šest različitih subjedinica. Svaka od njih sadrži kiseli polipeptid vezan disulfidnom vezom na bazični polipeptid. B-konglicinin (MW=180, 000) sastoji se od najmanje četiri različite subjedinice. U novijim radovima Y podjedinica se ne spominje. Da bi se ispitale moguće razlike u sastavu bjelančevina osječkih sorti soje, izvršena je SDS poliakrilamidna gel elektroforeza. Ova tehnika ima niz prednosti:osjetljivost, jednostavnost, ekonomičnost, visoku razlučivost i mogućnost analiziranja velikog broja uzoraka u kratkom vremenu. Ekstrakcija bjelančevina iz zrna soje izvršena je sa 0.05 M Tris-HCL, pH 8.5, uz 0.01 M DTT. Elektroforeza je izvršena na Pharmacia LKB PhastSystem uređaju korištenjem PhastGel gradient 8-25. Gelovi su obojani bojom Coomasie Brilliant Blue R, a zatim su analizirani uređajem Pharmacia LKB ImageMaster i pripadajućim software-om.Poznato je da sadržaj aminokiselina koje sadrže sumpor nizak u proteinima soje. Pogotovo je to slučaj u B podjedinici B-konglicinina koja sadrži samo jedan ostatak cisteina, a metionina uopće nema. SDS poliakrilamidnom gel elektroforezom moguće je utvrditi udio B podjedinice B-konglicina u pojedinoj sorti, što može olašati stvaranje novih i selekciju postojećih sorti koje imaju povećani udio aminokiselina sa sumporom.

soja; bjelančevine; elektroforetski profil; SDS poliakrilamidna gel elektroforeza; Pharmacia LKB PhastSystem

nije evidentirano

engleski

Electrophoretic profile of soybean proteins

nije evidentirano

soybean; protein; electrophoretic profile; SDS polyacrylamide gel electrophoresis; Pharmacia LKB PhastSystem

nije evidentirano

Podaci o prilogu

90-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva

Kovačević, Vlado

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

36. znanstveni skup hrvatskih agronoma.

poster

22.02.2000-25.02.2000

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)