Nužnost restrukturiranja proizvodnje hmelja korištenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji (CROSBI ID 156342)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Srečec, Siniša ; Zechner-Krpan, Vesna ; Petravić-Tominac, Vlatka ; Srečec, Vesna ; Marić, Krešo
hrvatski
Nužnost restrukturiranja proizvodnje hmelja korištenjem njegovih ljekovitih osobina u suvremenom pivarstvu i farmakologiji
U razdoblju od 1993. do 2008. godine svjetska proizvodnja piva bilježi stalni porast (rgodine vs. proizvodnja piva = 0, 97), dok utrošak α-kiselina u istom razdoblju opada (rgodine vs. uporaba α -kiselina) = - 0, 69). Razlog tome je smanjenje utroška α-kiselina po 1 hL pivske sladovine i smanjenje gorčine piva (rgodine vs. utrošak α-kiselina = - 0, 99). U istom razdoblju svjetske površine pod hmeljem stalno se smanjuju (rgodine vs. površine hmelja = - 0, 87) veće potražnje hmelja nema. Razlog tome je stalno smanjenje utroška α-kiselina, uz istovremeno povećanje uroda hmeljnih šišarica po hektaru. Posljedično, smanjenjem količine dodanih α-kiselina po hL pivske sladovine smanjen je i unos ostalih kemijskih spojeva korisnih za ljudsko zdravlje kao što su polifenoli i bioflavonidi, a poglavito unos ksantohumola. Pozitivni učinak ksantohumola i izo-ksantohumola na ljudsko zdravlje dokazan je kliničkim testovima, stoga bi jedan od pravaca restrukturiranja svjetske industrije hmelja mogao ići upravo prema uspostavi novog lanca snabdijevanja farmaceutskih tvrtki. Drugi pravac restrukturiranja jest postojeći lanac snabdijevanja pivarske industrije. Svjetska a time i europska pivarska industrija, suočena s aktivnostima anti-alkoholnog lobija trebala bi poboljšati marketinški imidž piva, pri čemu hmeljni ljekoviti sastojci kao što su bioflavonidi povećavaju njegovu dodanu vrijednost. Time se može ostvariti povećanje utroška hmelja i hmeljnih pripravaka.
hmelj; alfa-kiseline; bioflavonidi; ksantohumol; izoksantohumol; restrukturiranje proizvodnje hmelja; funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Needs of hop production restructuring by using medical characteristics of hop in modern brewing and pharmacology
nije evidentirano
hops; alpha-acids; bioflavonoids; xanthohumol; isoxanthohumol; restructuring of hop production; functional food
nije evidentirano