Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uvod u kemijsku analizu, 7.izd. (CROSBI ID 744041)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Luterotti, S. Uvod u kemijsku analizu, 7.izd.. Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. 262..

Podaci o odgovornosti

Luterotti, S.

hrvatski

Uvod u kemijsku analizu, 7.izd.

Ovaj udžbenik daje temelje analitičke kemije te obrađuje analitička ispitivanja koja se baziraju na kemijskim i fizičko-kemijskim načelima. Kemijskim reakcijama dobivamo spojeve koje je moguće podvrći postupcima odjeljivanja ili ih pripremamo za kvalitativnu ili kvantitativnu analizu. Mnogi postupci odjeljivanja se i sami temelje na kemijskim reakcijama. U tu je svrhu nužno poznavanje teorijskih načela i temeljnih znanja iz opće, fizičke, anorganske i organske kemije. Stoga je pojavljivanje pojmova koji su izvan dosega analitičke kemije ovdje nužno i prisutno isključivo u funkciji kemijske analize odnosno u onoj mjeri i na onim modelima koji su studentu neophodni za uspješno praćenje ovog i naprednijih kurseva iz analitičke kemije. Ovaj materijal je ujedno i pisani oblik predavanja iz kolegija Analitička kemija I na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a temeljen je na nizu literaturnih izvora te je namijenjen studentima koji stiču uvodna znanja iz kemijske analize. Valja naglasiti da je ovaj materijal, koliko god je to bilo moguće, usklađen s FECS-ovim Eurocurriculum-om Analitičke kemije iz 1998. god. Stoga je koristan ne samo studentima Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta već i ostalim slušačima sveučilišne nastave iz analitičke kemije. Prvih 30-ak stranica teksta obrađuje opće pojmove, da bi do kraja prve polovice teksta bile obrađene ravnotežne reakcije iz skupina protolitičkih reakcija, reakcija kompleksacije, redoks reakcija i reakcija luminescencije, no strogo u funkciji kemijske analize. Druga polovica teksta bavi se heterogenim ravnotežnim sustavima kao temeljima postupaka analitičkih odjeljivanja poglavito iz skupina postupaka selektivnih taloženja/otapanja, ionske izmjene, ekstrakcije tekuće-tekuće te uz naročiti naglasak na kromatografskim i srodnim postupcima odjeljivanja. Zadnjih 50-ak stranica teksta posvećeno je isključivo kromatografskim metodama, a posljednja izdanja nadopunjena su temeljnim informacijama o najsuvremenijim kromatografskim i srodnim tehnikama. Cijeli tekst popraćen je nizom slikovnih, grafičkih i tabličnih priloga, popisom referenci i objašnjenjem kratica, akronima i tuđica.

kemijska analiza; temeljni pojmovi; načela

nije evidentirano

engleski

Chemical analysis: An introduction, 7th ed.

nije evidentirano

chemical analysis; basic terms; principles

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

262

2014.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-6256-14-3

Povezanost rada

Kemija