Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 43167

Inženjerskogeološka baza podataka - analiza potreba


Mihalić, Snježana
Inženjerskogeološka baza podataka - analiza potreba // Zbornik radova 2. Hrvatskog geološkog kongresa / Vlahović, Igor ; Biondić, Ranko (ur.).
Zagreb: Institut za geološka istraživanja, 2000. str. 677-682 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Inženjerskogeološka baza podataka - analiza potreba
(Engineering Geological Database - Needs Assessment)

Autori
Mihalić, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 2. Hrvatskog geološkog kongresa / Vlahović, Igor ; Biondić, Ranko - Zagreb : Institut za geološka istraživanja, 2000, 677-682

Skup
2. Hrvatski geološki kongres

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 17-20.05.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Inženjerskogeološka karta; inženjerskogeološka baza podataka; model podataka
(Engineering geological map; engineering geological data base; data model)

Sažetak
Inženjerskogeološka karta svaka je karta koja predočava međusobni utjecaj geološkog okoliša i inženjerske situacije, napravljena u svrhu rješavanja inženjerskih problema ili problema vezanih za okoliš, na bilo kojoj razini prostornog planiranja, projektiranja, građenja ili održavanja građevina. Trendovi razvoja digitalne kartografije i prostornih baza podataka nametnuli su potrebu transformacije inženjerskogeoloških karata u inženjerskogeološku kartografsku bazu podataka, koja je digitalni ekvivalent knjižnice (‘skladišta’) inženjerskogeoloških karata. Analizom međunarodno prihvaćenih preporuka za inženjerskogeološko kartiranje, a u skladu s razvojem standardnog modela podataka geološke karte, koji je u tijeku, u radu je dan pregled osnovnih kriterija koje bi trebao zadovoljiti inženjerskogeološki informacijski sustav, čija svrha je pohranjivanje i izrada svih tipova inženjerskogeoloških karata. Prema navedenim kriterijima, inženjerskogeološka karta tretira se kao prezentacija, iz baze podataka odabranih, prostorno i vremenski definiranih geoloških objekata, grupiranih, simboliziranih i opisanih u skladu sa svrhom izrade karte. Izrada modela podataka inženjerskogeološke kartografske baze podataka ističe se kao sljedeći korak u razvoju baze podataka, za što su u ovom radu dane glavne smjernice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
195018

Ustanove
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Snježana Mihalić Arbanas, (205022)