Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Profesionalno otrovanje histaminom lučkih radnika: prikaz slučaja (CROSBI ID 474257)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Macan, Jelena ; Vučemilović, Antonija ; Turk, Rajka ; Milković-Kraus, Sanja ; Međugorac, Branka ; Gomzi, Milica ; Poljak, Ivica Profesionalno otrovanje histaminom lučkih radnika: prikaz slučaja // Knjiga sažetaka I Hrvatskog kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem / Znanstveni odbor kongresa (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo za hitnu medicinu, 1999. str. 85-86-x

Podaci o odgovornosti

Macan, Jelena ; Vučemilović, Antonija ; Turk, Rajka ; Milković-Kraus, Sanja ; Međugorac, Branka ; Gomzi, Milica ; Poljak, Ivica

hrvatski

Profesionalno otrovanje histaminom lučkih radnika: prikaz slučaja

Otrovanje histaminom putem inhalacije i kontakta s produktima prerade ribe vrlo je rijetko opisivana u literaturi. Dobro je poznat i opisan pojam “skombrotoksizma” kao otrovanja histaminom zobg ingestije pokvarene plave ribe. Ovdje je prikazan slučaj profesionalnog otrovanja histaminom iz ribljeg brašna putem inhalacije i direktnog kontakta s kožom i konjuktivom. Tovar ribljeg brašna pakiran u plave i crne vreće istovarivalo je 20 lučkih radnika. Osobna zaštitna sredstva nisu propisno korištena obzirom na vrlo toplo i vjetrovito vrijeme. Kod svih 10 radnika koji su istovarivali plave vreće pojavili su se unutar 30 minuta od početka rada kožni i očni simptomi slični alergijskim ( svrbež kože i očiju, osip, suzenje očiju s nadražajem konjuktiva), a u trojice i gastrointestinalni i dišni simptomi (mučnina, povraćanje, sviranje u prsima s dispnejom). Radnici koji su istovremeno rukovali sa crnim vrećema bili su bez ikakvih simptoma, osim blage konjuktivalne iritacije. Konzultiran je Centar za kontrolu otrovanja, gdje je posumnjano na otrovanje histaminom. Sadržaj histamina koji je određen tankoslojnom kromatografijom bio je 10 puta veći u uzorcima brašna iz plavih nego iz crnih vreća (510 mg/100 g brašna : 50mg/100 g brašna). Koncentracija histamina veće od 50mg/100g ribljeg mesa većinom se povezuju s pojavom simptoma trovanja. Izraženost i jačina simptoma razlikovala se između izloženih radnika, što ukazuje na postojanje interindividualnih razlika u osjetljivosti prema histaminu. Dio tovara ribljeg brašna označen je kao opasan za ljudsko zdravlje uz dozvolu za njegovo daljnje korištenje samo uz upotrebu specifičnih osobnih zaštitnih sredstava. Opisani slučaj ukazuje na potrebu određivanja maksimalno dopustivih koncentracija histamina u ribljem brašnu i sličnim produktima.

očni simptomi; kožni simptomi; riblje brašno; lučki radnici; trovanje histaminom; Centar za kontrolu otrovanja; tankoslojna kromatografija;

nije evidentirano

engleski

Occupational histamine poisoning of harbour workers: a case report

nije evidentirano

eye symptoms; fish flour; harbour workers; histamine intoxication; Poison control centre; thin-layer chromatography; skin symptoms

nije evidentirano

Podaci o prilogu

85-86-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka I Hrvatskog kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

Znanstveni odbor kongresa

Zagreb: Hrvatsko društvo za hitnu medicinu

Podaci o skupu

I Hrvatski kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

poster

13.10.1999-15.10.1999

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita