Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode (CROSBI ID 156058)

Prilog u časopisu | stručni rad

Zdolec, Nevijo Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode // Mljekarski list, 45 (2009), 10; 36-39

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo

hrvatski

Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode

Subjekti u poslovanju hranom moraju osigurati sukladnost hrane s propisanim mikrobiološkim kriterijima što se ostvaruje provođenjem mjera u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije, uključujući maloprodaju u okvirima dobre higijenske prakse i načela HACCP-a. Poznato je da je odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane na subjektima u poslovanju s hranom, a mikrobiološka ispravnost je tu od primarnog značaja. Preuzimanjem odgovornosti za sigurnost hrane, subjekti u poslovanju s hranom moraju dokazati da je njihova hrana sigurna, odnosno da se proces proizvodnje odvija u higijenskim uvjetima. Inspekcijske službe tijekom službenih kontrola između ostalog će provjeravati sukladnost s mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane i higijene procesa. To znači da subjekti u poslovanju s hranom i dalje moraju uzorkovati i slati na mikrobiološke pretrage uzorke hrane i obrisaka kako bi dokazali da su kritične točke proizvodnje pod kontrolom i proizvod zdravstveno ispravan. Dakle, nema mjesta ukidanju mikrobiološke kontrole i monitoringa kako su to neki subjekti u poslovanju s hranom sebi protumačili, na primjer u dijelu određivanja mikrobiološke čistoće objekta.

mikrobiologija; mliječni proizvodi; kriteriji

nije evidentirano

engleski

Microbiological criteria for dairy products

nije evidentirano

microbiology; dairy products; criteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45 (10)

2009.

36-39

objavljeno

0351-9104

Povezanost rada

Veterinarska medicina