Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode (CROSBI ID 156058)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode
Subjekti u poslovanju hranom moraju osigurati sukladnost hrane s propisanim mikrobiološkim kriterijima što se ostvaruje provođenjem mjera u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije, uključujući maloprodaju u okvirima dobre higijenske prakse i načela HACCP-a. Poznato je da je odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane na subjektima u poslovanju s hranom, a mikrobiološka ispravnost je tu od primarnog značaja. Preuzimanjem odgovornosti za sigurnost hrane, subjekti u poslovanju s hranom moraju dokazati da je njihova hrana sigurna, odnosno da se proces proizvodnje odvija u higijenskim uvjetima. Inspekcijske službe tijekom službenih kontrola između ostalog će provjeravati sukladnost s mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane i higijene procesa. To znači da subjekti u poslovanju s hranom i dalje moraju uzorkovati i slati na mikrobiološke pretrage uzorke hrane i obrisaka kako bi dokazali da su kritične točke proizvodnje pod kontrolom i proizvod zdravstveno ispravan. Dakle, nema mjesta ukidanju mikrobiološke kontrole i monitoringa kako su to neki subjekti u poslovanju s hranom sebi protumačili, na primjer u dijelu određivanja mikrobiološke čistoće objekta.
mikrobiologija; mliječni proizvodi; kriteriji
nije evidentirano
engleski
Microbiological criteria for dairy products
nije evidentirano
microbiology; dairy products; criteria
nije evidentirano