Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Provedba kristalizacije šećera u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji (CROSBI ID 355824)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Oršolić, Martina Provedba kristalizacije šećera u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Oršolić, Martina

Babić, Jurislav

hrvatski

Provedba kristalizacije šećera u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji

Šećer je danas jedan od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane. Svaki stanovnik Europe konzumira između 80 i 100 grama šećera na dan. Šećer (saharoza) koji se danas nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Danas se šećer proizvodi u oko 100 zemalja širom svijeta, od čega oko 76 % proizvedenog šećera odnosi se na šećer iz šećerne trske. Proizvodnja šećera iz šećerne repe sastoji se iz slijedećih operacija: pripremi repe za ekstrakciju, ekstrakciji šećera iz repinih rezanaca difuzijom, čišćenju difuznog soka alkalizacijom i saturacijom, koncentriranju soka uparavanjem i kristalizaciji šećera. Zadatak kristalizacije je odvojiti otopljeni šećer u obliku kristala i omogućiti što veće iskorištenje čistog šećera.

šećerna repa; saharoza; kristalizacija

nije evidentirano

engleski

Procedure of sugar crystallization in sugar factory „Sladorana“ in Županja

Sugar is one of the main ingredients found in a daily diet. Every resident of Europe consumes between 80 and 100 grams of sugar per day. Sugar (sucrose), which is now on the market is mainly produced from sugar cane and sugar beet. Today sugar is produced in about 100 countries worldwide and about 76% of the produced sugar refers to the sugar that comes from sugar cane. The production of sugar from sugar beet is based on: the preparation of sugar beet extraction, extraction of sugar from beets noodles diffusion, juice purification of diffuse alkalization and saturation, the concentration of the juice, by evaporation and crystallization of sugar. The final task is to separate the dissolved sugar, which is in a cristall form, in order to allow the greater use of pure sugar.

sugar beet; sucrose; crystallization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

24.09.2009.

obranjeno

109:984539

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice