Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Simulacije propagacije vodnih valova južnim krakom rijeke Gacke od ustave Šumečica do Donjeg Švičkog jezera (CROSBI ID 750918)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sopta, Luka ; Vuković, Senka ; Kranjčević, Lado Simulacije propagacije vodnih valova južnim krakom rijeke Gacke od ustave Šumečica do Donjeg Švičkog jezera // Rijeka. 1999.

Podaci o odgovornosti

Sopta, Luka ; Vuković, Senka ; Kranjčević, Lado

hrvatski

Simulacije propagacije vodnih valova južnim krakom rijeke Gacke od ustave Šumečica do Donjeg Švičkog jezera

Na temelju simulacija za postojeće stanje korita i mjerenja izvršena je kalibracija parametara modela. Usporedba rezultata simulacije i mjerenja pri kalibraciji modela pokazala je da je određivanje parametara modela na temelju poznavanja stanja korita i obimnih empirijskih podataka iz referenci ispravan i dobar pristup. Provedena je simulacija stacionarnih strujanja za postojeće stanje korita kao i za regulirano korito od Gornjeg Švičkog jezera do Donjeg Švičkog mosta. Razvijeni matematički model i softver omogućava pouzdanu simulaciju ne samo stacionarnih nego i nestacionarnih strujanja, ukjučujući podkritična i nadkritična strujanja, hidrauličke skokove, propagaciju vodnog vala po suhom koritu, poplavljivanje okolnih terena, utjecaj mostova, pregrada, preljeva, čvorišta i ostalih struktura na otvorenim vodotokovima. Snaga se razvijenog modela očituje u mogućnosti simulacija trenutnih i naglih podizanja pregrada, pucanja brana i simulacija propagacije udarnih valova (šok valova). Ove mogućnosti nemaju mnogi poznati komercijalni softveri. U studiji je razmotrena ideja prokopa odteretnog kanala koji bi povezivao kanal Šumečica - Gornja Švica s Gornjim Švičkim jezerom i izgradnje pregrade uzvodno od Gornjeg Švičkog jezera. Razmotrena je jedna moguća varijanta tog odteretnog kanala kada bi odteretni kanal imao poprečni presjek jednak porečnom presjeku kanala Šumečica - Gornja Švica. U studiji nije analizirana optimalna varijanta presjeka i položaja, što je s istim razvijenim softverom lako moguće napraviti nakon odluke o izgradnji tog kanala. Simulacije čiji su rezultati predočeni u ovoj znanstveno-stručnoj studiji temeljne su za predviđanje posljedica različitih scenarija propagacije vodnih valova u uvjetima sadašnjeg stanja južnog kraka rijeke Gacke te u uvjetima ispitanih regulacijskih radova i građevinskih zahvata. Postavljenim se matematičkim modelom i razvijenim softverom jednostavno i brzo mogu izvesti i druge simulacije prema zahtjevu investitora i priložiti u obliku dodatka ovoj znanstveno-stručnoj studiji.

otvoreni vodotok; poplavni teren; digitalni model terena; matematički model plitkih voda; kalibracija modela; simulacija poplavljivanja

nije evidentirano

engleski

Simulation of Water Wave Propagation in the lower part of River Gacka

nije evidentirano

open-channel flow; floodplane compartment; gis; shallow water mathematical model; flooding simulation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Rijeka

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Strojarstvo