Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje izomerizacije lakog benzina 2 (CROSBI ID 764649)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sertić-Bionda, Katica ; Gomzi, Zoran ; Mužic, Marko ; Adžamić, Tamara ; Marčec-Rahelić, Neda Optimiranje izomerizacije lakog benzina 2 // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. 2007.

Podaci o odgovornosti

Sertić-Bionda, Katica ; Gomzi, Zoran ; Mužic, Marko ; Adžamić, Tamara ; Marčec-Rahelić, Neda

hrvatski

Optimiranje izomerizacije lakog benzina 2

Zabrinutost glede zaštite okoliša dovela je do stvaranja novih zakonskih propisa koji značajno utječu na rad rafinerija pa tako i na planiranje i provedbu proizvodnje benzinskih goriva, a nekoliko problematičnih područja je posebno istaknuto, kao što je smanjenje sadržaja aromatskih spojeva. Zahtjevi za proizvodnjom goriva s vrlo niskim sadržajem sumpora, ograničenim sadržajem olefina i zabrana primjene MTBE u SAD-u potiču rafinerije na ugradnju postrojenja za izomerizaciju lakog benzina. Novi propisi su u velikoj mjeri promijenili način rada rafinerija te je proces izomerizacije lakog benzina u skladu s novim trendovima rafinerijske obrade tzv. ˝reformuliranog˝ (eng. reformulated) benzina, a s obzirom na ekološku podobnost najprihvatljiviji produkti za namiješavanje benzinskih goriva, uz alkilat, su upravo produkti izomerizacije. Produkti izomerizacije lakih parafina koriste se za nadomještanje olovnih spojeva čiji nedostatak u motornim benzinima uzrokuje pad oktanskog broja te se procesom izomerizacije može ekonomski isplativo kontrolirati sadržaj benzena u motornim gorivima. U suvremenoj rafinerijskoj obradi naftnih frakcija izomerizat se može koristiti i kao zamjena za MTBE te za povećanje oktanskog broja FCC benzina nakon odsumporavanja. Dostupnost modernih katalizatora omogućava pokretanje procesa C5/C6 izomerizacije u rafineriji uz minimalne investicije koristeći postojeće reaktore za reforming ili hidroobradu. Proces izomerizacije uz to što je ekološki prihvatljiv omogućuje rafinerijama i niz drugih prednosti.

Izomerizacija; katalizator; benzin

nije evidentirano

engleski

Optimization of light gasoline isomerization 2

nije evidentirano

Isomerization; catalyst; gasoline

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo