Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odsumporavanje FCC benzina kapljevinskom ekstrakcijom 5 (CROSBI ID 764648)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sertić-Bionda, Katica ; Adžamić, Tamara ; Mužic, Marko, Glasnović, Antun ; Sander, Aleksandra ; Zoretić, Zdenko Odsumporavanje FCC benzina kapljevinskom ekstrakcijom 5 // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. 2009.

Podaci o odgovornosti

Sertić-Bionda, Katica ; Adžamić, Tamara ; Mužic, Marko, Glasnović, Antun ; Sander, Aleksandra ; Zoretić, Zdenko

hrvatski

Odsumporavanje FCC benzina kapljevinskom ekstrakcijom 5

U ovom radu prikazan je postupak dobivanja binodalne krivulje trokomponentnog sustava FCC benzin-sumpor-sulfolan u obliku ternarnog dijagrama za područje vrijednosti realnog procesa. U svrhu istraživanja procesa kontinuirane kapljevinske ekstrakcije sumporovih spojeva iz FCC benzina sulfolanom započelo se sa izradom aparature za kontinuiranu kapljevitu ekstrakciju. Vrijednosti dobivene istraživanjem šaržne ekstrakcije i analizom ravnotežnih podataka bile su osnova za dizajniranje i izradu aparature pomoću koje će se moći odrediti utjecaj procesnih parametara i karakteristika ekstrakcijske kolone na učinkovitost procesa odsumporavanja. Detaljan opis aparature, kao i opis parametara koji će se moći istraživati također su prikazani u ovom radu. S obzirom na procesne uvjete koji se ostvaruju u postrojenju SULF-X u Rafineriji nafte Sisak, svi eksperimenti moći će se provesti u području rada koje obuhvaća navedene realne procesne uvjete postignute na realnom postrojenju.

ekstrakcija; sulfolan; FCC benzin

nije evidentirano

engleski

Desulfurization of FCC gasoline by extraction with sulfolane 5

nije evidentirano

extraction; sulfolane; FCC gasoline

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo