Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vremena sadnje i kultivara na kakvoću sjemenskog krumpira u ljetnoj sadnji (CROSBI ID 156003)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Gagro, Mirko ; Jurić, Albin ; Andreata-Koren, Marcela ; Augustinović, Zvjezdana ; Meštrović, Marija Utjecaj vremena sadnje i kultivara na kakvoću sjemenskog krumpira u ljetnoj sadnji // Sjemenarstvo, 17 (2000), 3-4; 143-150

Podaci o odgovornosti

Gagro, Mirko ; Jurić, Albin ; Andreata-Koren, Marcela ; Augustinović, Zvjezdana ; Meštrović, Marija

hrvatski

Utjecaj vremena sadnje i kultivara na kakvoću sjemenskog krumpira u ljetnoj sadnji

U trogodišnjim istraživanjima u ljetnoj proizvodnji krumpira ispitivano je vrijeme sadnje i kultivari. Vrijeme sadnje ispitivano je u tri roka i to: 1.VII, 10. VII i 20. VII, a od kultivara u istraživanja su uključeni Desiree, Jearla i Cleopatra. U istraživanjima su praćene sljedeće vrijednosti: broj klica po gomolju nakon naklijavanja, postotak gomolja težine do 25 grama, postotak gomolja težine 25 do 35 grama i postotak gomolja težine preko 35 grama. U prvom roku sadnje (1.VII) dobiven je najmanji postotak gomolja do 25 grama (19, 97), u drugom roku taj postotak je povećan za 5%, a u trećem roku za 7, 22%. U prvom roku sadnje dobiven je najmanji postotak gomolja težine od 25 do 35 grama (50, 13%), u drugom roku sadnje taj postotak je povećan za 2, 84%, a u trećem roku za 4, 64%. U prvom roku sadnje dobiven je najveći postotak gomolja težine od 35 grama, u drugom roku sadnje taj postotak je bio manji za 7, 17%, a u trećem roku za 12, 5%. Upoređujući rokove sadnje dobiveni rezultati pokazuju da se najveći broj klica po gomolju nakon naklijavanja, u svim ispitivanim težinama, dobije u prvom roku sadnje (1.VII), a u drugom i trećem roku dolazi do stalnog smanjenja broja klica po gomolju i to za težinu gomolja do 25 grama od 3, 23 do 2, 53, za težinu gomolja od 25 do 35 grama od 3, 70 do 2, 93 i za težinu gomolja preko 35 grama od 4, 43 do 3, 53. Dobiveni rezultati većinom su signifikantni. Utjecaj kultivara na postotak gomolja težine do25 grama bio je sljedeći: Desiree je imao 28, 17%, Cleopatra je imala za 4, 80%, a Jearla za 7, 54 % manje. Desiree je dao najveći postotak gomolja težine od 25 do 35 grama koji je iznosio 54, 37%. Takvih gomolja je Cleopatra imala manje za 1, 14, a Jearla za 4, 10%. Najveći postotak gomolja težine preko 35 grama imala je Jearla (29, 10%), Cleopatra je imala manje za 5, 70%, a Desiree za 11, 63%. Najveći broj klica po gomolju nakon naklijavanja, za sve ispitivane težine gomolja, imao je kultivar Jearla, zatim Cleopatra, a najmanji Desiree, vrijednosti su se kretale od 2, 80 do 4, 33 klica po gomolju. Dobivene razlike većinom su signifikantne.

krumpir ; kultivar ; vrijeme sadnje ; broj klica po gomolju ; % gomolja različite težine

nije evidentirano

engleski

Effects of sowing time and cultivar on quality of seed potato in summer

nije evidentirano

potato ; cultivar ; sowing time ; germinations per tuber ; percentage of varyng weights

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17 (3-4)

2000.

143-150

objavljeno

1330-0121

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice