Dinamični i profitabilni model proizvodnje stočne hrane u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 156002)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kolić, Josip ; Andreata-Koren, Marcela ; Kamenjak, Dragutin
hrvatski
Dinamični i profitabilni model proizvodnje stočne hrane u Republici Hrvatskoj
U radu se raspravlja op restrukturiranju dosadašnje nedovoljne (usporenog rasta) i nepotpune stočne hrane (u tehnološko-ekonomskoj strukturi poljoprivrede) u dovoljnu i potpunu hranu. Metodom dedukcije (dopunsko: indukcija, sinteza, analiza i komparacija) zaključeno je da treba porasti: - hranjiva vrijednost stočne hrane u razdoblju od 1965. do 1985. godine od 1158 na 1485 zobenih jedinica (ZJ) i od 53 do 86 kg probavljivih bjelančevina (PB) po stanovniku. Omjer ZJ i PB smanjiti od 20:1 na 16:1. U stočnoj hrani limite rasta potrebno je zamijeniti: - naturalnu strukturu i zasebni interes s tržišnom strukturom i zajedničkim interesom, a obiteljske samoopskrbne farme s tržnim, - neregionalni plodored i strukturu s regionalnim, - stajsku i mineralnu gnojidbu (odnos 60:40) od 217 kg NPK/ha i manjkom PK s 291 kg NPK/ha, dovoljno P i K, te odnosom ovih gnojidbi 79:21, - zobene jedinice (ZJ) do stope od 1, 5% i probavljivih bjelančevina (PB) do stope od 2, 3 godišnje (a time i vrijednost poljoprivrednih proizvoda i rente sa stopom od 2, 9% godišnje) s akceleratorima rasta ZJ na stopu od 3, 3% i PB na stopu od 5, 2% ( a time i vrijednost i rente na stopu od 4, 4% godišnje), - troškovni neracionalni pristup u poslovanju sa štednim, - školovanje tehničara od 2% na 70%, a stručnjake i znanstvenike od 1% na 20%.
model profitabilnosti ; proizvodnja stočne hrane
nije evidentirano
engleski
Dynamic and profitabile model of animal feed production
nije evidentirano
profitabile model ; animal feed production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38 (1)
1996.
33-40
objavljeno
0023-4850